Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Öt gondolatot szeretnék mondani. Ez a téma már a napirend elõtt némileg érintve volt.

Az elsõ gondolat az, hogy egy törvényt végre kell hajtani, és nem értelmezni kell. Ha értelmezési vita alakul ki, akkor valami probléma van.

A második gondolat az, hogy ebben a törvényben valóban van egy lehetõség, amely szerint a kifizetõhelyek a dolgozók számára kedvezõbb módon is számolhatnak el elõzetes engedély alapján. Ezt a lehetõséget semmifajta pénzügyminisztériumi utasítás vagy APEH-utasítás kötelezettséggé nem alakíthatja. A lehetõség helyi döntésen múlik, hogy élnek-e vele vagy nem. Ha tehát a Ház és a kormány kötelezettséget akar - és jól tenné, ha azt akarna -, akkor nekünk erre törvényt kell módosítani. Erre teszek javaslatot ebben az elõterjesztésben.

A harmadik gondolatom az, hogy egy frissen hozott törvény megváltoztatása bizonyos értelemben tekintélyvesztéssel jár. Tisztelettel, lehet reagálni arra, hogy a kormány ezt a tekintélyvesztést vállalta a nyugdíjasok érdekében, de más érintett lakossági réteg is van - az õ érdekükben is vállalni kellene.

A negyedik gondolat, amit mondani szeretnék: ezzel a törvénnyel kapcsolatban nemcsak technikai problémák merültek fel, hanem alkotmányossági kérdések is, mert a törvény megkülönbözteti azt az állampolgárt, akirõl tudjuk, hogy van külön jövedelme a béren kívül, attól, akinek nincs, és elõnyben részesíti azt, akinek kisebb a bére, azzal szemben, akinek nagyobb.

Ezért a kérdés most tulajdonképpen az: mi támogatjuk a kormánynak a nyugdíjasokra vonatkozó javaslatát, hogy õk támogatják-e azt, amit mi a többiek érdekében terjesztünk elõ. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage