Szolnoki Andrea Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZOLNOKI ANDREA (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A két indítványt egy menetben szeretném indokolni - legalábbis ami a tb 1975. évi II. törvényére vonatkozik.

Az egyik a kórházakban való elhelyezésrõl szól. Ma az országban a különbözõ kórházakban és egészségügyi intézményekben vannak egyágyas, kétágyas, három-, illetve ennél többágyas kórtermek. Azt, hogy valaki egy- vagy kétágyas vagy akár többágyas kórterembe kerül, szigorú szakmai szempontok, és jól tudjuk, egyéb szempontok is befolyásolják.

Ez a törvénymódosító javaslat egy olyan meglévõ gyakorlatot legitimizál tulajdonképpen, amely a mindennapokban megvan, és valójában a kórházak ettõl nem járnak jobban. Abban az esetben, ha tisztelt képviselõtársaim támogatni fogják e törvényjavaslat módosítását, pluszbevételekhez jutnak a kórházak - éves szinten nem kevés: 7-8 milliárd forintos pluszbevételekhez! Ez azért nagyon lényeges dolog, mert ma a kórházak nagyon nehéz helyzetben vannak, komoly adósságokat görgetnek maguk elõtt, és e 7-8 milliárd forint alkalmas lehet arra, hogy adott esetben a dologi költségeket, sok esetben pedig az egészségügyi dolgozók bérköltségeit is ezzel javítani lehet.

A másik törvénymódosítási javaslatom a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos. A nagy értékû gyógyászati segédeszközök, amelyeknek százszázalékos a tb-támogatottsága - ez annyit jelent, hogy a betegek, ha szükség van rá, ingyen jutnak ilyen nagy értékû gyógyászati segédeszközökhöz - , nem a tb tulajdonában maradnak, mint Európában nagyon sok helyen - Nyugat- Európában szinte mindenhol -, hanem a beteg tulajdonába kerülnek. Ugyanakkor viszont ezek a gyógyászati segédeszközök többször is felhasználhatók lennének. Gondoljunk csak egy hallókészülékre vagy egy nagyon nagy értékû tolókocsira: abban az esetben, ha a beteg szerencsés esetben meggyógyul, szerencsétlen esetben meghal, ez a gyógyászati segédeszköz elvész a többi betegtársa és a társadalombiztosítás számára.

E módosító javaslat lehetõséget ad arra, hogy a tb tulajdonában maradhassanak a nagy értékû gyógyászati segédeszközök - mint Európában mindenhol -, és így nem kellene gondoskodni a most nagyon nagy gondot okozó 1,5 milliárd forintról, ami miatt - a gyógyászati segédeszközök áfájával terhelve - esetleg a betegek látják ennek a kárát. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage