Latorcai János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Ma egy hete az 1995. évi CXXI. törvényhez benyújtott törvénymódosítási javaslatot indokoltam. Ahhoz készítettünk egy szellemiségében illeszkedõ országgyûlési határozati javaslatot, amelynek a lényegét négy pontban szeretném röviden összefoglalni.

Mivel a költségvetési törvényhez nem készült a mai napig hatástanulmány, mi elengedhetetlennek ítéljük, hogy a kormány készítsen hatástanulmányt. Ez a hatástanulmány térjen ki a privatizációs többletbevétel felhasználására, az annak eredményeképpen megtakarítható kamatterhekre, ezeknek a felhasználására, és mutassa be, hogy ennek eredményeképpen a gazdaságban milyen eredmények, milyen javulás várható.

Úgy ítéljük meg, hogy ehhez elengedhetetlen, hogy még 1996. március 31-éig pótköltségvetési törvényjavaslat is készüljön, amelyben mindezek részletezésre, bemutatásra kerülnek.

A harmadik pontban azt javasoljuk a tisztelt Háznak, hogy az Állami Számvevõszék folyamatosan ellenõrizze a privatizációs bevételek alakulását. Mivel javasoltuk, hogy a pótköltségvetésbe foglalja bele a kormány az 1996. évi privatizációs bevételek felhasználását - legalábbis az irányelvek szintjén való megfogalmazását -, így az Állami Számvevõszék jelentésében erre is térjen ki.

A negyedik pontban pedig azt javasoltuk, hogy egy ilyenfajta stratégiai jelentõségû bevételnek az évközbeni elköltése és felhasználása szükségessé teszi, hogy ne csak év végén vagy a következõ évben a zárszámadás idején találkozzanak a képviselõ urak, hölgyek ezekkel az adatokkal, hanem az Állami Számvevõszék jelentését még év közben két bizottság, a költségvetési és pénzügyi és a gazdasági bizottság hallgassa meg. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

(16.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage