Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A tavalyi év értékelésekor az Országgyûlés elnöke kitért arra, hogy az Országgyûlés munkáját számtalan esetben megnehezítette a kormány törvény-elõkészítõ munkájának fogyatékossága. Azt hiszem, a politikai üldözöttek kárpótlásáról szóló törvény módosítása intõ példa erre, tudniillik a törvényjavaslat szeptemberben megkezdett tárgyalásának folytatása azért akadt meg, mert a kormány által beterjesztett javaslat nagyon rossz, és hónapok kellettek ahhoz, hogy a háttérben megpróbálják kijavítani a beterjesztett javaslat számtalan hibáját.

Sajnos meg kell mondani, hogy a beérkezett, kormánypárti képviselõk által jegyzett módosító indítvány nem jó. Nem jó többek között azért sem, mert olyan mértékben bõvíti a kárpótlásra jogosultak körét, hogy körülbelül, elõzetes becslések szerint 30-40 milliárd forintnyi készpénzkiadást jelentene a költségvetésnek.

Nagy érdeklõdéssel fogom figyelni kormánypárti képviselõtársaim hozzászólását, hogy akik a korábbi kárpótlási törvényeket számtalanszor ostorozták azért, mert a nemzetgazdaságra iszonyú terheket ró, vajon mit fognak szólni akkor, amikor egy ilyen javaslatot kormánypárti képviselõk terjesztenek elõ.

Tény és való, hogy mióta az Országgyûlés függõben tartja ezt az ügyet, számtalan idõs, kárpótlásra jogosult az utolsó reményét vesztette el, hogy még az életében ez a kérdés tisztességesen megoldódik.

Nagyon bízom benne, hogy ma valóban befejezzük ennek a törvényjavaslatnak az általános vitáját, és rövidesen sort kerítünk a szavazásra, mert ennél a törvényjavaslatnál nagyon igaz, hogy aki agg, az még életében szeretné megkapni ezt a juttatást, nem pedig úgy, hogy majd hagyatéki eljárás során az örökösök kapják meg. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage