Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Tehát, kérem, ott hagytam abba, hogy az általam megismert módosító indítványoknak, úgy gondolom, a túlnyomó többsége bõvíti - méghozzá elég radikálisan - a jogosulti kört.

Egy probléma van azonban ezekkel a módosító indítványokkal, nevezetesen az, hogy van egy Házszabályunk, amely Házszabály elõírja a 94. § (5) bekezdésében azt, hogy az olyan javaslatokhoz, amelyek a költségvetés bevételeit vagy kiadásait érintik, hozzá kell tenni ennek a dolognak a költségvonzatát. Ezek a költségvonzatok azonban nincsenek hozzátéve ezekhez a módosító indítványokhoz; vagy ha hozzá vannak téve, akkor azok igen flexibilis, igen képlékeny és nagyon tól-ig-os határokkal vannak megjelölve.

Ilyen értelemben tehát azt mondhatom így elõre - nem én fogom eldönteni -, hogy gyakorlatilag a módosító indítványok egy jó része ilyen formai okok miatt nem is tárgyalható, nem is szavazhatunk róla. De nem ezen van a hangsúly.

A hangsúly azon van, hogy az eredeti javaslatnak, annak a javaslatnak, amelyet Sepsey képviselõ úr igen kemény szavakkal lehúzott annak idején, 26 milliárd forintba kerülne a végrehajtása. Ez egy viszonylag korrekt szám, tudniillik az a kör, amelyik ebben a törvényjavaslatban érintve van, az körülbelül kalkulálható. Ez a 26 milliárd tavaly volt 26 milliárd, most nem tudom, mennyi, valószínûleg több.

Ebben az értelemben tehát - elnézést kérek, képviselõ úr - méltánytalannak tartom azt a felvetést, hogy kormánypárti oldalon bõvítik ezeket a dolgokat. Én is tudok olyan kormánypárti módosítóról, amelyik erre tesz javaslatot, de az még csak egy módosító indítvány, és nem biztos, hogy az elõterjesztõ egyetért vele.

Az viszont tény, képviselõ úr, hogy ön viszont nem esett abba a hibába, hogy módosítgatta volna az érintett kört, de a részletes vitában errõl a dologról még nyilván lesz alkalmunk vitatkozni. Köszönöm szépen a türelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage