Bernáth Varga Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! A büntetõ törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény módosítására benyújtott T/548. szám alatti törvényjavaslatot a bizottság annak idején megtárgyalta. A bizottság tudomásul vette a kis terjedelmét, lényegében vita nem alakult ki. A bizottság ülésén megállapította, hogy szükségszerû e javaslat elõterjesztése. Úgy vette tudomásul, hogy ezt részben a köztársasági elnök úr kezdeményezte, másrészt pedig maga a kormány abból a megfontolásból, hogy Magyarország idõközben több olyan nemzetközi egyezményhez csatlakozott, amelyek bizonyos kötelezettséget rónak a magyar kormányra és ennek figyelembevételével terjesztette be e kis terjedelmû módosítást.

A bizottság a büntetõ törvénykönyvvel, különösen a 156. §-sal kapcsolatban megállapította, hogy a gyakorlatban felmerült jogértelmezési problémák alapján szükség van e bûncselekmények fogalmának, a módosítás szövegének pontosítására, pontosabbá tételére, bizonyos fokú átalakítására.

A bizottság azzal is egyetértett, hogy egy új bûncselekmény beiktatásra került a törvényjavaslatba, az egyesülési és a gyülekezési joggal kapcsolatos visszaélésnek pedig bizonyos formáit rendeli büntetni e tényállás tekintetében. Lényegében a büntetõ törvénykönyv egyes rendelkezéseinek módosítása, illetve új szakaszoknak a beiktatása a nemzetközi egyezményekkel, nyilatkozatokkal való szinkronba hozását szolgálta. A bizottság ezzel teljes mértékben egyetértett, lényegében vita sem alakult ki, és így azt lehet mondani, hogy a bizottság aggály nélkül vette tudomásul és a parlament elé ajánlotta megtárgyalásra. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage