Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen. Tehát további konzultációt igényel, hogy az a vélelem, amit itt a képviselõ asszony elõadott, mennyiben állja meg a helyét. Én ebben érzékelek egy olyan sajátos bizonytalanságot, amely magára a magyar demokráciára vonatkozik. Hogy ugyanis a rasszizmusellenes jogszabályok felhasználhatók-e különbözõ társadalmi szervezetek ellen? Én úgy gondolom, hogy nem. Nem használhatók föl, egész egyszerûen, mert a demokráciának olyan intézményrendszere van, épült ki itt az elmúlt években, amely kellõ biztosítékot ad arra, hogy ilyen visszaélések ne történjenek. Tehát több bizalmat lehetne talán önmagunknak megszavazni, hogyha egy ilyen fordulattal élhetek.

A másik dolog, amelyrõl szót ejtenék, az az, hogy 1988-ban azért meglehetõsen különb körülmények voltak, mint ma. Azért nem hiszem, hogy Kutrucz Katalinnak azok a nyilván egész életre szóló emlékei, amelyeket a Független Jogász Fórum soraiban az akkori kormánnyal folytatott tárgyalásokon szerzett, érvényesek volnának vagy minden további nélkül vonatkoztathatóak volnának a mai körülményekre. Más helyzet van. Én fontosabbnak tartom ma, éppen azon okok folytán, amelyekrõl Bauer Tamás is itt beszélt, hogy a demokratikus intézményrendszerhez tartozó stílus, szellemiség korántsem hatotta át kellõ mértékben az intézmények szereplõit; tehát fontosabbnak tartom, hogy ezeket a törvényi tényállásokat elfogadja az Országgyûlés, semmint azokat a félelmeket, amelyekrõl Kutrucz Katalin beszélt.

Végezetül egy megjegyzés ahhoz, amit Mészáros István fejtegetett elõadásában. Bizonyára igaz lehet - hiszen õ jogász, ellentétben velem -, hogy a törvény, a ma is érvényben lévõ törvény elégséges volna ahhoz, hogy a rasszizmus ellen, ilyen jelenségekkel szemben fellépjenek az igazságszolgáltatásban. Mindazáltal a gyakorlat azt igazolja, hogy ez nem történik meg. Tehát hiába van, lehet jogelméleti szempontból igaza a törvényhozónak akkor, amikor szükségtelennek véli a törvény módosítását, hogyha a jogalkalmazó más oldalról nem teszi meg azokat a lépéseket, pontosabban a társadalmilag elvárható hatása nem következik be mindannak, amit a törvény elõír. Ennélfogva szükséges a törvény módosítása és szükséges az, hogy több törvényi tényállásnál ugyanarra vonatkozhat, tehát a rasszizmus elleni cselekmények büntetését rendeli el a törvény, mert ez kevesebb helyen szerepel a most érvényes büntetõ törvénykönyvben. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage