Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Most tényleg benyomtam a gombot... A képviselõ úr által felvetettekre szeretnék reagálni.

Képviselõ úr, valószínûleg ön az egyetlen ebben a teremben, aki átolvasva, átgondolva a törvényt, azt gondolja, hogy ez egy kisebbségvédõ vagy rasszizmusellenes tényállás. Ezt a kormány képviselõi sem állították. Én nem akartam a részletes jogi okfejtésbe belemenni, mert attól tartok, hogy meglehetõsen nehezen követhetõ és nehezen érthetõ, merthogy ez egy speciális szakma. De itt arról van szó, hogy bûncselekmény elkövetésére való felhívást valósít meg - most nem mondom el teljes részletességében -, nem konkretizálja, hogy milyen típusú bûncselekményrõl van szó. Ezért ez azt jelenti, hogy ebbe beleesik a Btk.-ba foglalt több száz bûncselekmény, szándékos bûncselekmény mindegyike.

A felhívás fogalmilag elõkészület. Az elõkészület általában nem büntetendõ, csak akkor, hogyha a törvény a különös részben ezt külön, néhány súlyosabb bûncselekménynél elrendeli, mint például az emberölésnél. De számos más bûncselekménynél az elõkészület külön nem büntetendõ. Itt arról van szó, hogy ennek következtében az, ami egyedül elkövetve nem lenne bûncselekmény, attól lesz az, hogy többen csinálják. Ráadásul talán a legenyhébb elõkészületi magatartás az, ami ezen keresztül bizonyos kontextusban elkövetve általában büntethetõvé válik.

Úgyhogy nagyon kérem, higgye el nekem, hogy ez tényleg nem kisebbségvédõ tényállás, nem arra van kihegyezve; bármilyen bûncselekmény elkövetésére való felhívásra vonatkozik, és nemcsak azokra a típusúakra, amelyekre a képviselõ úr gondolt.

Lejárt az idõm, elnézést, befejezem.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage