Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Nem kívánok élni most a vitazárás lehetõségével, hiszen majd a részletes vita, tehát a módosító indítványokról szóló részletes vita keretében erre lesz módom.

Én nagyon bízom abban és remélem, hogy nem kell külön bizonygatnom, hogy a kormány elképzeléseiben, szándékaiban semmi olyan motívum nincs, amely a politikai szabadságjogok közé tartozó egyesülési jognak bármilyen korlátozására vagy csorbítására irányulna. A mi dilemmánk elsõsorban az volt és most is az, hogy vajon az egyesülési jog alkotmányos gyakorlásába belefér-e az, ha valaki bûncselekmény céljára hoz létre - vagy alapít, vagy szervez, ahogy ez a tényállásban szerepel - társadalmi szervezetet vagy egyesületet; bûncselekmény, alapítás, szervezése, vezetése. Valóban van a dolognak, a szakasznak, illetve a mondatnak egy második fordulata is, amely az erre való felhívásra utal. E tekintetben mi készek vagyunk még egyszer átgondolni a törvény szövegét. De meggyõzõdésem, hogy ez nem az egyesülési jog csorbítását jelenti.

Ha összevetjük a törvényjavaslat szövegét az 1989 elõtti Btk.-ban rögzített hasonló tényállással, akkor egy óriási különbségre mindenképpen fel kell hívni a figyelmet, ami minõségi különbség, és egyben egyértelmû bizonyíték arra, hogy semmi olyan szándék nincsen, hogy visszacsempésszük a büntetõ törvénykönyvbe a '78. évi IV. törvényben már egyszer alkalmazott megoldást, amit éppen a megbeszélések, kerekasztal-tárgyalások során formáltak át az egyesülési jog biztosítása érdekében.

(18.00)

Tudniillik, hogy itt bûncselekmény céljára kívánják létrehozni. Most a bûncselekmény céljára történõ létrehozás nem szerepel az 1978-ban elfogadott Btk.-ban. Vannak olyanok a nyilvántartásba-vétellel kapcsolatosan, hogy vagy megtagadták, vagy nem oszlatták fel - ilyenek szerepelnek benne mint fogalmi elemei a törvényi tényállásnak -, de hogy bûncselekmény céljára szervez, alapít vagy hoz létre szervezetet, az nyilvánvalóan nem szerepel. Minõségileg nem összevethetõ két tényállásról van szó. Azt hiszem, hogy ez elég egyértelmûen bizonyítja a szándékainkat.

Még egyszer hangsúlyozom: kész a kormány arra, hogy a 4. § tartalma tekintetében újabb pontosításokat eszközöljünk - ami a kormányzati törekvést még világosabbá és még pontosabbá teszi. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage