Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint arról már itt szó volt az Országgyûlésben, a pénzintézeti törvény módosítása azért szükséges, mert az OECD-hez történõ csatlakozásunk a végsõ szakaszába érkezett, tagfelvételünkrõl a bizottságok támogatólag nyilatkoztak. A csatlakozási tárgyalások tehát a fõbb kérdések tekintetében pozitívan zárultak; két részkérdés tekintetében azonban az OECD-ben elfogadott elvekkel nincs összhangban a hatályos magyar pénzintézeti törvény.

A banktitok jelenlegi magyar szabályozása nem teszi lehetõvé az egymással kettõs adóztatást kizáró egyezmény keretében kölcsönös információcserére megállapodást kötött államok esetében a külföldi állam adóhatóságának megkeresésére a külföldi adózó magyarországi bankszámlájáról információk szolgáltatását. Magyar adózási érdek is azonban az, hogy a magyar adózó külföldön levõ bankszámláit megismerhessük, ezért a banktitokra vonatkozó szabályok mielõbbi megváltoztatása indokolt. A javaslat ugyanakkor pontosan körülhatárolja, hogy ki, hogyan és milyen esetekben férhet hozzá az ügyfélrõl vagy annak bankszámlájáról szóló információhoz, így a banktitok feloldása nem válik parttalanná.

Indokolatlan korlátozás a pénzintézeti törvényben a külföldiek tulajdonszerzésének elõzetes kormányengedélyhez kötése. A tapasztalatok szerint a bankok mûködése szempontjából a tulajdonszerzésre vonatkozó általános szabályok kellõ védelmet jelentenek.

Ezzel kapcsolatban szeretnék emlékeztetni arra, hogy a kormány rövidesen benyújtja a pénzintézeti törvény új szövegére vonatkozó átfogó javaslatát. A most elõterjesztett javaslat természetesen teljesen összhangban van a tervezett majdani átfogó szabályozással.

Tisztelt Ház! Bár terjedelmében kis törvényjavaslatról van szó, nagy jelentõségû ennek a javaslatnak a törvénnyé válása, mert ezáltal vesszük át egy liberalizált szabályozási modell még hiányzó elemeit és segítjük elõ Magyarország nemzetközi integrációját.

Kérem támogatásukat a javaslat elfogadásához. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage