Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A nemzetközi ifjúsági toleranciakampány indításáról és annak céljáról Bársony András már beszélt, én ezért erre nem térnék ki.

Azon a plakáton, amelyet Dobos Krisztina fölmutatott az elõbb, az a szöveg található, hogy "könnyû nem megérteni õket". Én ugyanakkor úgy érzem, nehéz nem megérteni a kormánynak azt a szándékát, amivel szerette volna ráirányítani az iskolában a fiatalok figyelmét a toleranciára, a másság iránti toleranciára. És azt gondolom, ha ezt ilyen összefüggésben vetik föl a parlamentben, akkor nekünk - a parlamenti vitát is fölmutatva - van mit tanulnunk.

Ez is lehetne egy minta az ifjúságnak, hogyan nem szabad félremagyarázni szándékokat, hogyan nem szabad a toleranciát, a másság iránti tiszteletet, a másságot megértõ szándékot, a kormánynak ezt segítõ szándékát kifordítani és ellentétes elõjellel a parlamenti nyilvánosság elõtt, a parlament plénumán megemlíteni.

Én azt gondolom, ennek a kérdésnek az a cinikus megközelítése, amelyet Torgyán Józseftõl hallottunk, rendkívül távol áll a szocialista képviselõcsoporttól. (Dr. Torgyán József: Az a szerencse!) És én egy dolog miatt örülök, hogy ez mégis szóba került a parlament plenáris ülésén. Talán képviselõtársaink valamennyien - meghallgatva azokat az érveket, amelyeket a másik oldalon, tehát a mi oldalunkon is elmondtak - egy kicsit elgondolkodnak, és másként fognak gondolkodni a másságról és a toleranciáról. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Dr. Torgyán József: Ügyrend!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage