Urbán Árpád Tartalom Elõzõ Következõ

URBÁN ÁRPÁD, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! A parlament oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottsága 1995. november 16-án megtárgyalta, általános vitára alkalmasnak találta a most napirendre kerülõ T/1567. számú törvényjavaslatot, mely a katonai és rendvédelmi felsõoktatási intézmények vezetõinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szól.

A tervezet bizottsági elõterjesztésekor vita ugyan nem alakult ki. Képviselõtársaim munkáját segítve az érintett szakemberek véleményezték e törvénytervezetet, melyet kivétel nélkül megfelelõnek, hiánypótlónak minõsítettek, olyannak, amely alkalmazkodik a hazánkban végbement politikai változásokhoz, a rendszerváltás egész folyamatához.

A törvényjavaslat alapelve, hogy a katonai és rendvédelmi felsõoktatási intézmények a felsõoktatási rendszer szerves részeként, a sajátosságok miatt indokolt mértékben, korlátozott autonómiával rendelkezve állami felsõoktatási intézményként mûködnek, erõsítve ezzel a felsõoktatás egységes rendszerének kiépítését. Mostanáig az 1971. évi X. számú törvényerejû rendelet szabályozta e fontos területet, ideje, hogy segítségünkkel törvényi szintre emelkedhessen.

Kérem, hogy képviselõtársaim hasznos javaslataikkal segítsék e törvénytervezet mielõbbi elfogadását.

Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage