Tóth Tihamér Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÓTH TIHAMÉR (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt parlamenti ciklusban egy elhangzott elõterjesztésbõl veszem a kérdésem bevezetõ gondolatait, és próbálom felvázolni azt a helyzetet, hogy mit érezhetnénk mi országgyûlési képviselõk annak a lakásépítõnek a helyében, aki egy gyermekkel vállalkozik arra, hogy családi házat épít, és a hatályos rendelkezések szerint szociálpolitikai kedvezményelõleget vesz igénybe, miután szeretnének még újabb gyermeket.

Sajnos a jelenleg hatályos szabályozás nagyon merev a tekintetben, hogy határidõt állapít meg, meddig kell megszületnie a vállalt gyermeknek. Mind ez ideig a jogalkotó megfeledkezett arról, hogy lehetnek olyan esetek és olyan körülmények, amelyek utóbb megvalósíthatják azt a célt, amelyet eredetileg a jogszabályalkotó elérni kívánt. Ugyan ma már van arra lehetõség, ha a házastársak közül valaki meghal vagy 67 százalékot elérõ mértékben rokkanttá válik, akkor ne kelljen a szociálpolitikai kedvezményt kölcsönné átalakítania. Nincs viszont lehetõség arra, ha a megadott határidõn túl megszületik a gyermek, akkor az idõközben kölcsönné átalakított szociálpolitikai kedvezményt vissza lehessen állítani.

Kérdezem ezért államtitkár urat, hogy tervezik-e ezen rendelkezésnek a megváltoztatását, a kormányrendeletnek ilyen irányú módosítását.

Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage