Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Az ön kérdése és a kérdésében megfogalmazott adatok pontosak, és olyan problémára irányítják a figyelmet, amely valóban nemcsak a kistermelõket, hanem valamennyi, az ágazatban gazdálkodót és ebben a pályázatban résztvevõt érzékenyen érint. Ennek megoldási javaslatát valóban mi is keressük. Ugyanis 2,4 milliárd forintot állapított meg erre az Országgyûlés a pótköltségvetésben.

A beérkezett igények 5,9 milliárd forintban realizálódtak. Ahhoz képest, ahogy ön is mondta, 680 pályázatra jutott pénz, amely elbírálás után a napokban kifizetésre is került.

A fennmaradó összeget a Pénzügyminisztériummal közösen keressük. Ugyanis az 1996-os agrártámogatásban erre nincs külön költségvetési fedezet. Az ez évi megtakarításokból, illetve esetlegesen az Országgyûlés döntésétõl függõen a többlet privatizációs bevételek kamatmegtakarításaiból esetlegesen finanszírozni tudjuk ezt. Erre nézve kapták meg a gazdálkodók azt az értesítést, amelyben kérjük a türelmüket. Aztán, az Országgyûlés döntésétõl függõen - bízva abban, hogy erre pénzügyi fedezetet találunk -, március vagy április hónapban talán megnyugtatóan rendezhetõ ez a pályázati kiírás. Annál is inkább, mert ezek a gazdálkodók érvényes szerzõdéssel rendelkeznek az állatállomány megvásárlására. Ennek más egyéb kárigényei és jogi konzekvenciái is lehetnek. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage