Szakál Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZAKÁL FERENC (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Az Európa Tanács parlamenti közgyûlése 1996. január 26-án egy jelentést tárgyalt, és egy ajánlást fogadott el az állatvédelemmel kapcsolatban.

A jelentésbõl kiderül, hogy Magyarország eddig még az Európa Tanács egyik állatvédelmi egyezményéhez sem csatlakozott. Az Európa Tanácsnak hat ilyen egyezménye van, amelyek a gazdasági állatok, a kedvtelésbõl és kísérleti célra tartott állatok, valamint a vadon élõ állatok védelmével foglalkoznak.

Az említett jelentés közgyûlési vitájában mind Hegyi Gyula képviselõtársam, mind én hangsúlyoztuk: annak ellenére, hogy Magyarország még nem csatlakozott ezekhez az egyezményekhez, és nincs külön állatvédelmi törvényünk, az állatok védelmével kapcsolatban számos más törvény és jogszabály tartalmaz elõírásokat. Így például a nemrég elfogadott állat-egészségügyi törvény is.

Ugyanakkor éppen Strasbourgban tartózkodásunk idején az egyik német tévécsatorna egy nagyon célzatos és nagyon rosszindulatú mûsort mutatott be arról, hogy a magyar lúdtenyésztõk milyen durván és kegyetlenül bánnak a ludakkal a toll tépése közben.

Így ez is oda hatott, hogy ennek tárgyalása során tulajdonképpen mintegy közvetetten Magyarország is elítélésre került, hogy nem csatlakozott az egyezményekhez. Ezért kérdezem a tisztelt államtitkár asszonyt, miért nem csatlakozott még Magyarország ezekhez az egyezményekhez, illetve szándékában áll-e a kormánynak ezek után, a most elfogadott ajánlás szellemében ezt megtenni. Kérem szíves válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage