Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Képviselõ Úr! Kérdése nem egyetlen nemzetközi egyezményt érintett, ezért engedje meg, hogy két nagy csoportba osszam, és így részleteiben válaszoljak arra, amit ön kérdezett.

Egyik részrõl szeretném megemlíteni, hogy a vadon élõ állatok védelme tekintetében Magyarország eddig minden olyan egyezményhez csatlakozott, amely eddig hatályban van. Így például megemlíthetném a ramsari egyezményt, amely a vízi-, vad- és vizes élõhelyek védelmét szolgálja, a bonni egyezményt, amelyet a vonuló állatok oltalmára hoztak létre, a berni egyezményt, amely az európai veszélyeztetett élõhelyek biztonságát szavatolja, továbbá a washingtoni egyezményt, amely a vadon élõ állatok kereskedelmét szabályozza, s a riói egyezményt, amely a biológiai sokféleség védelmét szolgálja.

(14.20)

Úgy gondolom, hogy az ön kérdése a másik nagy csoport: a háziállatok, a kísérleti célra használt, illetõleg a kedvtelésbõl tartott állatok védelmére vonatkozik. A készülõ állatvédelmi törvényt - aminek már megvan a normaszövege -, természetesen az Európa Tanács által figyelmünkbe ajánlott elveket figyelembe véve és a jogharmonizációt is figyelembe véve fogjuk megalkotni. Így például ez figyelemmel van már az Európa Tanács 123. számú konvenciójára, amely európai konvenció a kísérleti és más tudományos célra használt gerinces állatok védelmérõl szól, vagy pedig az állatok védelmérõl a nemzetközi szállításnál, a mezõgazdasági céllal tartott állatok védelmérõl, a vágóállatok védelmérõl és a háziállatok védelmérõl.

Azt gondolom, hogy a jövõ útja nemcsak az lehet, hogy a hat nemzetközi egyezményhez csatlakozunk, hanem megteremtjük ennek harmóniájában saját törvényünket is. Bár hozzáteszem és megjegyezni kívánom, hogy az önkormányzatoknak ma is lehetõségük van arra, hogy saját önkormányzati rendeletükben ezeket a problémákat kezeljék. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage