Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Elhûlve értesültünk a sajtóból a Pénzügyminisztérium és a Népjóléti Minisztérium legújabb terveirõl. A nyilatkozatokból egyetlen dolog látszik biztosnak, ez pedig az, hogy újabb adót szeretnének kivetni. Hogy most a tb- járulék emelését, fogyasztásiadó-emelést vagy egy újabb adótípus bevezetését jelenti-e ez az úgynevezett egészségügyi adó, még nem dönthetõ el a nyilatkozatokból.

Láthatóan nem tisztázták még a kormány tagjai, hogy melyik típusú adót kívánják kivetni, hiszen például egy interjún belül olvasható az, hogy a fogyasztási és forgalmi adó kismértékû növelését javasolják, vagy nem vetnék el teljesen a járulékbevétel növelésének lehetõségét, vagy az egészségügyi adót. Egy mai cikkben pedig azt is olvashatjuk, hogy idén 22 százalékos, jövõre pedig 13 százalékos tb-különadót szeretnének önök kivetni.

Ezzel kapcsolatban három kérdésem lenne:

Az egyik az, hogy kultúrállamban szokás-e év közben új adót kivetni?

A másik, hogy a három variáció közül - tehát járulékemelés, új adó bevezetése vagy pedig a fogyasztási adó növelése - melyik típusú adóemelésre számíthatunk, vagy netán mind a háromra számíthatunk egyszerre?

A harmadik kérdésem pedig, hogy a fenti megoldások közül vajon melyik módozat javítja az állampolgárok egészségét? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage