Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Mindenekelõtt azzal szeretném kezdeni, hogy természetesen a kormány gazdaságpolitikája és pénzügypolitikája mostantól kezdve az adók csökkentésére irányul, és hosszú távon is azt gondoljuk... (Zaj, közbeszólások.).., sõt viszonylag rövid távon is azt gondoljuk, hogy Magyarországon az adózási színvonalnak mérséklõdnie kell, a vállalkozásokat érintõ adók tekintetében, a társadalombiztosítási járulékok tekintetében és az egyéni állampolgári adók tekintetében is.

Azonban az adócsökkentési politika nem mond ellent annak, hogy az adóalapokat egyidejûleg szélesítsük és a mentességeket is szûkítsük. Tulajdonképpen minden szakértõ hosszú távon valamiféle ilyen politikát ajánl a kormánynak. Ez azért is fontos, hiszen ezek a kedvezmények nagyon sok esetben nem azt szolgálják, amire a törvényalkotó eredetileg szerette volna ezeket megfogalmazni. Nagyon sok visszaélési lehetõséget adnak.

A másik, amit szeretnék mondani, hogy a társadalombiztosítási alapok költségvetésével éppen most foglalkozik a Ház, a jövõ héten folytatni fogja a vitát. Teljesen világos, hogy ott több olyan fejlemény következett be, ami miatt láthatólag módosító javaslatokat kell majd tenni, és fog a kormány támogatni, amelyek azt szolgálják, hogy visszatérjünk ahhoz a hiányhoz, amit a központi költségvetés tárgyalása során már egyszer a parlament is megerõsített.

Egy konkrét példán hadd érzékeltessem a probléma bonyolultságát. 1993-ban az elõzõ parlament és az elõzõ kormány elfogadta - nyilván az akkori pénzügyminiszter elõterjesztésére -, hogy a tiszteletdíjak után is tb- járulékot kell fizetni, hiszen több százezer olyan magyar vállalkozás van, ahol kft., rt. és mindenféle egyéb ügyvezetõk korábban járulék nélkül vehettek fel jelentõs fizetést. Nos, a kormány ezt akkor javasolta, a parlament elfogadta és most, tavaly decemberben kiderült, hogy ez is alkotmányellenes. Csak ez a dolog mondjuk 10 milliárd forintos léket ütött a tb-alap költségvetésén.

Azt hiszem, ez egy olyan probléma, amivel valamit kezdenünk kell, és nem mondhatjuk, hogy teljesen rendben van, hogy több százezer ember formailag tiszteletdíjként vegye ki azt a jövedelmet, ami igazából a fizetése része lenne. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage