Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A válasz nemcsak biztató, hanem konkrét is. Elöljáróban szeretném elmondani, hogy mind a '90. évi, mind a '94. évi törvényi szabályozásnak megfelelõen a kormány február 12-ével kezdõdõen eleget tesz azon kötelezettségének, hogy az eredeti kárpótoltak számára a privatizáción túl is vagyont ajánl föl. Ennek összege elvileg 80 milliárd, nagyságrendjében az a szükséglet, amely a folyamatos részvény-kárpótlási-jegy- cserék során jelentkezik.

Ennek keretében, tekintettel arra, hogy az elmúlt években általában a kárpótoltak kielégítése, de ezen belül a külföldieké is jelentõs akadályokba ütközött, egy nem pozitív diszkriminációnak - azonban mégis szervezetileg elkülönítettnek - nevezhetõ megoldással éltünk. A napokban kezdõdõ kárpótlás során már az elsõ áramszolgáltató részvénynél is elkülönítettünk egy részt a határon túl élõ vagy devizakülföldinek minõsülõ, egyébként pedig magyar származásúak részére, és ennek megfelelõen az OTP mintegy 200 fiókban áll rendelkezésre magyaroknak és a határon túl élõknek is. Azonban abban az esetben, ha a külföldi magánszemélyek képviselõ útján kívánják végrehajtani a részvénycserét, erre is lehetõség van. De ha ez sem megfelelõ, a Határon Túli Magyarok Hivatalának ajánlásával mûködõ alanyi kárpótlásijegy-kezelõ kft.-t hoztunk létre, amely gyakorlatilag a külföldi kárpótoltak jegyeinek összegyûjtésével, kizárólag az õ mandátumuk és megbízásuk alapján abban az ütemben elégíti ki az igényeket, ahogy azok menet közben jelentkeznek.

Szeretném még egyszer megismételni, hogy az elsõnél, tehát a DÉMÁSZ- részvények cseréjénél nem valószínû, hogy valamennyi külföldi állampolgár számára egyszerre ki tudjuk elégíteni az igényeket. Azonban folyamatosan a továbbinál is ez a 20 százalék elkülönített nagyságrend, amely azonos a kibocsátás arányaival rendelkezésre áll. Azt gondolom, hogy ez egy elég megnyugtató válasz. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage