Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! 1995 decemberében a kormány elõterjesztése alapján elfogadtuk az új biztosítási törvényt. Ez a törvény ez év január 1-jén lépett hatályba. Fontos változás a törvényben az, hogy a biztosító mûködési engedélyezési eljárása ezentúl az Állami Biztosítási Felügyelet hatáskörébe tartozik, méghozzá úgy, hogy a hatálybalépéskor folyamatban lévõ eljárásokban is e törvényt kell alkalmazni.

Ennek fényében érthetetlen és megdöbbentõ volt az a hír, hogy a kormány december 27-én határozattal jóváhagyta a Prima Austria Biztosító Rt. megalapítását. Az alapító a Grazer Wechselseitige Versicherung, az az osztrák biztosító, amelynek ügynökségei hét év óta kalózkodnak Magyarországon, biztosításokat gyûjtve valutában, magyar ügyfelektõl. Megjegyzem, hogy a tiltott tevékenységet folytató ügynökök ellen jelenleg is büntetõeljárás van folyamatban - márciusra várható az elsõ fokú ítélet.

Mi indította erre a döntésre a kormányt - ez itt a kérdés. Miért kellett öt nappal a törvény hatálybalépése elõtt zöld utat adni az egyébként 1992 óta kérelmezõ Grave magyarországi mûködéséhez? Milyen jogi, közgazdasági vagy politikai érvek szóltak e mellett az etikai szempontból erõsen kifogásolható döntés mellett? Miért volt a sietség, amikor a folyamatban lévõ üggyel úgyis a felügyelet fog foglalkozni, és az új törvény alapján a cég jó üzleti hírnevét is köteles lesz vizsgálni?

Summázva tehát a tényállást: kétes magyarországi múltú biztosító kérelmére kétesen idõzítve született egy döntés, legalizálódott egy illegális szervezet. Mi indokolta a kormány döntését? Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage