Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Nem egészen zöld út, és nem egészen legalizálás a kormány döntése - de a részletekrõl néhány gondolatot a két percben szeretnék elmondani. Ön elõtt is ismert, hogy december 31-éig a hatályos magyar jogszabályok szerint biztosítóintézet külföldi által történõ alapításához a kormány elvi engedélye kellett. A '96. január 1-jén hatályba lépõ törvény nem tartalmazza ezt a megkülönböztetést, vagyis a külföldi és a hazai tulajdonosok által történõ alapítást azonos módon szabályozza.

A törvény ugyanakkor a biztosítóintézet tevékenységének megkezdését - és ez nagyon fontos -, felügyeleti engedély kiadását a korábbi idõszakhoz képest szigorúbb szakmai felülvizsgálathoz köti, és nevesíti a jó üzleti hírnév bizonyítását mint az engedélyezés feltételét.

Az osztrák biztosító '95-ben másodízben nyújtotta be kérelmét, a hatályos törvények szerint alaptõke letételével. A '96. január 1-jén hatályba lépõ jogszabály szerint azonban - szeretném errõl önt biztosítani - a további engedélyek megadásához az Állami Biztosítási Felügyelet engedélyére van szükség. A biztosítási törvény elõírásai megkövetelik az Állami Biztosítási Felügyelettõl, hogy az alapítani szándékozótól - mint az ön kérdésében is benne volt - kérje a jó üzleti hírnév igazolását, és a tevékenységi engedély iránti kérelem elbírálásánál gyakorlatilag ki kell kérni a biztosítási felügyeleti bizottság véleményét.

Tehát ha egy mondattal kellene válaszolnom, akkor: egy lépés megtétele történt az ügyben. Ez egészében nem is zöld, ez egy sárga jelzés. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage