Pápai Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

PÁPAI MIHÁLY (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Gyõr- Moson-Sopron megyében a Népjóléti Minisztérium programjának, valamint a Magyar Honvédség haderõreformjának megfelelõen megszüntetik a gyõri Honvéd Kórházat. Amit a Független Kisgazdapárt képviselõjeként én el tudok fogadni, ha ez a megszüntetés nem a Honvéd Kórház eladásával jár, hanem a Honvéd Kórház integrálódik a Petz Aladár Megyei Kórházba, és egy átadással valósítják meg ezt a megszüntetést.

Tudomásom szerint ez irányban többször is folytak tárgyalások szakmai szinteken, mégpedig olyan mélységig, hogy meg is határozták a megszüntetendõ osztályokat, illetve a megmaradókat, beleértve egészen az ágyak számát, illetve a személyek számát is. Ez 50 százalékos csökkentést eredményezne.

A gyõri Honvéd Kórház idáig is komoly részt vállalt az egész megye, illetve az egész régió polgári lakosainak az ellátásából. Itt csak a fontosabbakat említsem: a baleseti sebészet, az idegsebészet és az égésplasztikai osztály. Az általam felvetett megoldás mellett szól az is, hogy a két kórház egy épületben van elhelyezve, ami nemcsak építészetileg képez egy egységet, hanem épületgépészetileg is. Itt gondolok az energiaellátó-rendszerre, szennyvízcsatornára, és ami nagyon fontos, a két kórháznak egy mûtõblokkja van.

A fent említett megoldás mellett szól az is, hogy a két kórház idáig is együttmûködött különbözõ fejlesztések, illetve fenntartási költségek tekintetében, és ez a tulajdonjog körüli esetleges vitákat is jobban meg tudná oldani.

Épp ezért kérdezem a miniszter urat: lát-e lehetõséget a gyõri Honvéd Kórház sorsának az általam felvetett módon való rendezésére, ami azt jelenti, hogy a továbbiakban a megyei kórház részeként szolgálja a megye mintegy 430 ezres lakosságát, az egészségügyi ellátását? Köszönöm. Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage