Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy képviselõ úr körülbelül ugyanúgy gondolkodik, ahogy mi gondolkodunk, hiszen nem arról van szó, hogy a Honvéd Kórháznak a részét, ami a gyõri kórházban valóban szorosan egybeépült, hiszen egy idõben építették, le akarjuk bontani és a helyét sóval beszórni, hanem arról van szó, hogy mivel a hadsereg létszáma jelentõs mértékben csökken, így a honvéd-egészségügyi szolgálat számát is csökkenteni kell, hiszen ez a kórház akkor került megépítésre, amikor még 160 ezer fõs békelétszámú hadsereg volt, most meg terveink szerint 1998-ig 60 ezer fõs hadsereggel szeretnénk rendelkezni. Ezt a betegellátás is mutatja, hiszen míg korábban 60-70 százalék volt a katonabeteg vagy az igényjogosult hozzátartozók száma, a civil betegeké pedig 30-40, jelenleg a civil betegek képezik a kórházba járóknak és ott ellátottaknak körülbelül a 80 százalékát és az igényjogosultak, tehát honvédségi alapon egészségügyi szolgáltatásra igényt tartók pedig a 20 százalékát.

Terveink a következõek: a megyével és az illetékes minisztériummal konzultálva az ellátáshoz nélkülözhetetlen szakmák és osztályok, így az idegsebészet, a traumatológia, az égés-, a kardiológia- és az anyagcsere- profilú belgyógyászati osztályok átkerülnek a megyei kórházhoz, ahogy ön is mondta, azokkal az orvosokkal és egyéb más, a gyógyítást végzõ személyekkel együtt, akik eddig is ott dolgoztak. Azok az osztályok viszont, amelyek a megyei kórházban nélkülözhetõek, hiszen megvannak, meg fognak szûnni. Ezek közé tartozik a sebészet, az ideggyógyászat, az elmegyógyászat és a rendelõintézet.

Ami pedig a létszámokat illeti, a jelenlegi megbeszélés szerint 188 fõ kerül átadásra, és mintegy 174 fõ helyzete bizonytalan, de ismereteink szerint ebbõl is mintegy 40-50 fõt átvesz a megyei kórház. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage