Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Azt hiszem, ez a megfelelõbb formája annak, hogy kérdésekrõl beszéljünk, bár ez a kétszer két perc nem biztos, hogy elégséges lesz arra, hogy kimerítõ válaszokat tudjak adni önnek. Mindenesetre távirati stílusban engedje meg, hogy kérdésenként válaszoljak.

Ami a parlamenti politikai vitanapot illeti, a kormány ebben a kérdésben a parlament döntését fogja elfogadni. A kormány nem utasítja el egy ilyen parlamenti vitanap gondolatát. Amennyiben a képviselõk úgy gondolják, hogy szükséges ezt megvitatni, állunk elébe, és részt fogunk venni ezen a vitán.

Ami a Fidesz tervezetét illeti: a Fidesz-tervezetet a megfelelõ osztályok tanulmányozzák, a Fidesz vezetõivel, tagjaival és a képviselõ úrral is rendszeres beszélgetéseket folytatunk, illetve egyeztetéseket és megbeszéléseket. Nyilvánvalóan nem képzelhetõ el úgy a hatpárti egyeztetett külpolitika, hogy egyes pártok memorandumnak nevezett ultimátumokat juttatnak el kormányszervekhez, és rövid néhány nap elteltével azt követelik, hogy ezeknek valamennyi elemét fogadja el az adott kormányszerv, illetve a kormány. Ezeket tehát mérlegeljük, és sok elemét megfontolandónak tekintjük.

Ami az egyeztetési vagy egyetértési jogot illeti a határon túli magyar szervezetek részérõl: világossá tettük már a kormány megalakulása során és a kormányprogramban is, hogy mi valamennyi, a határon túli magyarságot érintõ kérdésben megbeszéléseket és egyeztetéseket folytatunk a határon túli magyar szervezetek legitim vezetõivel. Egyeztetéseket mondtam, egyetértési jogot nehéz lenne fölkínálni külföldi állampolgároknak a magyar kormány bármilyen szükséges döntése esetében, de természetesen idáig is úgy mûködött ez a dolog, és úgy fog mûködni a jövõben is, hogy minden fontos kérdésben tekintetbe vesszük az õ álláspontjukat és az õ érdekeiket is.

Még két kérdés nyitva maradt, ha megengedik, a következõ két percet fogom igénybe venni a válasz megadására, mert az elsõ két perc letelt. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage