Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A Magyar Honvédség átalakítása a 88/1995. számú országgyûlési határozat alapján megkezdõdött. E dokumentum rögzíti az átalakítás hosszú és középtávú követelményeit is. Ahhoz, hogy e követelményeknek megfeleljen a Magyar Honvédség, szükség van többek között a legfontosabb területeken haditechnikai fejlesztésre is. Ezek közé tartozik a légvédelem fejlesztése is, amelynek programját az Országgyûlés szeptember végén elfogadta.

Mindezeken túlmenõen megkezdõdött a tárgyalása a fegyveres szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló törvényjavaslatnak is. Ez az érintett állomány számára új, kedvezõbb illetményrendszer bevezetését tartalmazza.

Képviselõ úr kérdése arra vonatkozik, hogy az említett feladatokra hogyan biztosítható a szükséges összeg az 1995-98-as idõszakban. A fejlesztési igények alapvetõen két forrásból elégíthetõk ki. Az egyik forrást a GDP prognosztizált növekedése adja. A kormány középtávú gazdaságpolitikai stratégiájának számításai szerint a GDP 1996-ban 2, 1997-ben 2-4, míg 1998-ban 3-5 százalékkal lesz magasabb a megelõzõ évinél. Úgy gondolom, a növekménybõl lehetséges és szükséges is egyrészt az említett feladatokra fordítani.

A másik forrás az átalakítás során képzõdik. A jelenlegi létszámhoz, szervezeti felépítéshez képest jelentõsen eltérõ honvédséget kell létrehozni. Így kevesebbet kell személyi juttatásokra, a laktanyák számának csökkenése miatt azok fenntartására, a több esetben korszerûtlen haditechnikák kiszolgálására fordítani. Az így képzõdõ forrásokat át lehet csoportosítani a megmaradó állomány illetményének emelésére, a napi mûködés színvonalának emelésére, valamint új haditechnikai eszközök beszerzésére. Csak utalni szeretnék arra, hogy a Honvédelmi Minisztériumban 1996-ban keletkezõ ilyen jellegû forrásokat a kormány nem kívánja elvonni, így azok szabadon felhasználhatók lesznek az említett feladatokra.

Néhány adatot szeretnék ismertetni ezzel kapcsolatban. Az átalakítás középtávú szakaszában a Magyar Honvédség rendszeresített békelétszáma mintegy 29 ezer fõvel csökken. Ennek hatásaként a személyi jellegû halmozott kiadások 1996-ban közel 2, 1997-ben mintegy 5-6, 1998-ban pedig már 9 milliárd forint körüli összeget tesznek ki. További megtakarítást eredményez a vezetésirányítás rendszerének átalakítása, amely a szándékok szerint egyszerûbbé, de ezen túlmenõen olcsóbbá is teszi a honvédség irányítását.

(15.40)

A haditechnikai fejlesztésekrõl eddig elfogadott országgyûlési határozatok rögzítik a finanszírozással kapcsolatos alapelveket, a programok adott évi kiadásait pedig a mindenkori éves költségvetési törvényjavaslat tárgyalásakor kell megvitatni és eldönteni.

Szeretném megjegyezni, hogy a légvédelem fejlesztésére olyan tender kerül kiírásra, ahol pénzügyi feltételként a beszerzés után a fizetés ténylegesen csak késleltetetten, a kérdezett idõszakot követõ idõben jelentkezik. Az említett forrásokból fedezhetõ az úgynevezett jogállási törvény elfogadása esetén az illetmények fejlesztése. A törvényjavaslatban szereplõ illetményszinthez már jövõre is közelíteni fogunk azáltal, hogy a hivatásos állománynál jelentõs emelésre kerülhet sor.

Szeretném tájékoztatni képviselõ urat, hogy a kormány a jövõben is kiemelt figyelmet fordít a Magyar Honvédség átalakítására, ezen belül pedig a hivatásos állomány egzisztenciális helyzetére. Ezt csak megerõsíti a kormánynak azon kötelezettsége, mely szerint a Magyar Honvédség átalakításáról félévente be kell számolnia az Országgyûlés honvédelmi bizottságának.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage