Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Én az ön válaszából, annak elsõ részébõl megértettem egy elképzelést, egy koncepciót, amely a GDP-vel kapcsolatosan válaszából érthetõ volt. Ugyanakkor azt szerettem volna hallani, hogy az országgyûlési határozat 9. pontja - amely a haditechnikai fejlesztésre programköltségvetést ír elõ, az egyik c) bekezdés szerint pedig 1997-tõl az éves védelmi költségvetést úgy kell alakítani, hogy annak 80-85 százaléka fordítható a honvédség fenntartására, 15-20 százaléka pedig a fejlesztésre - az én olvasatomban akkor végrehajtható, ha ennek a pénzügyi fedezete biztosított.

Most egy szolgálatitörvény-tervezet van a parlament elõtt, és ennek van egy költségkihatása. Azt vártam volna öntõl - mint a kormány pénzügyi tárcája vezetõjétõl és a gazdaságpolitikai célkitûzések felelõsétõl -, hogy most két dolgot kapok válaszként. Egyrészt, hogy pótlólagosan bekerül a kormányhatározatba e tekintetben a Pénzügyminisztérium is mint felelõs, másrészt megfogalmazásra kerül - ha máshogy nem, akkor a GDP százalékának megfelelõen -, hogy milyen százalékkal lehet most számolni, és '97-98-tól az ön által említett százalékok figyelembevételével mennyivel lehet tervezni.

Ha ez nem valósul meg, akkor az én elképzelésemnek megfelelõen itt csak rögtönzött feladatok lehetnek, amelyek egyik évben vagy másik évben újabb milliárdos kiadásokat jelentenek a fegyveres erõknél, azaz nem tervezhetõek.

Következésképpen én, tisztelt államtitkár úr, az ön válaszát nem tudom elfogadni így, tényekre támaszkodva. Azt kérem tisztelt képviselõtársaimtól is, hogyha nem akarunk újabb anyagi veszteségeket és újabb problémákat, akkor valamilyen formában kényszerítsük a kormányt, hogy kerüljön pótlólagosan a kormányhatározatba az általam említett feladat megfogalmazása, mert ellenkezõ esetben a határozat végrehajthatósága ténylegesen megkérdõjelezõdik. Ezért nem tudom elfogadni a válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage