Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! A mozgáskorlátozottak közlekedési támogatási rendszerének módosítására azért volt szükség, mert a korábbi szabályozás alapján gyakran nemcsak azok a személyek kaptak támogatást, akik erre valóban rászorultak. A hibák korrigálása és a támogatási összeg ésszerû felhasználása érdekében kellett intézkedéseket hozni. A cél az volt, hogy a támogatást a súlyos mozgáskorlátozottak kapják, közülük is elsõsorban azok, akik tanulói jogviszonyban és munkaviszonyban állnak.

A mai jogszabály is megtartotta a korábbi rendszer pozitív elemeit, ugyanakkor célzottabban határozta meg a támogatottak körét. Négyféle támogatás maradt a korábbi öthöz képest: parkolási engedély, közlekedési támogatás - ennek összege az alapösszeg és differenciált szorzószámok használatával 5 ezer forinttól 15 ezer forintig terjed, és ez utóbbi nem ritka eset: ez akkor jár, ha a mozgássérült családfenntartó és emellett munkába jár -, ezen túlmenõen a gépjármûszerzési támogatás, amelynek a mértéke a vételár 60 százaléka, de maximum 250 ezer forint. Itt egy jelentõs változás, hogy a támogatást a közúti közlekedésre alkalmas kerekesszék beszerzéséhez is fel lehet használni, eddig erre nem volt lehetõség.

(15.50)

A negyedik féle támogatás az átalakítási támogatás, amelynek mértéke az átalakítás költsége, maximum 30 ezer forint.

Képviselõ úr konkrét kérdéseire válaszolva:

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei nem tévesztendõk össze a szociális támogatásokkal. Ez a rendszer, amirõl itt beszélünk, nem segélyezési jellegû - bár sajnos ezt több helyen így értelmezik -, hanem a rehabilitációt kívánja elõsegíteni. A súlyos mozgáskorlátozottak közül is elsõsorban azokat kívánja támogatni, akiknek a mindennapi közlekedés jelent gondot. A költségvetés 3,6 milliárd forintot biztosít erre a célra 1996-ban. Egyébként ez a legjelentõsebb összeg, amit egészségkárosodott csoport kap - gondoljunk például a szív- és érrendszeri betegekre, értelmi fogyatékosokra, akiknek a támogatása nem megoldott, vagy a cukorbetegek havi 100 forintos támogatására.

Tisztelt Képviselõ Úr! Egyetértek azzal a gondolattal, hogy nagy lenne a csábítás a támogatások körének és mértékük növelésének az irányában, de úgy vélem, hogy a bõvítés az egészségkárosodottak egy csoportját nem helyezheti a többiekével szemben kiváltságosabb helyzetbe, hanem ennek az egészségkárosodott személyek mindegyikét érintenie kell. Miután viszont ez nagyon sok emberre vonatkozna, megvalósítása csak hosszabb távon lehetséges.

A másik két kérdést illetõen: elõször is, bár súlyos mozgáskorlátozott személyeket kedvezõtlenül érint, de ebben az esztendõben újbóli vizsgálaton részt kell venniük. Ennek az az oka, hogy a megelõzõen kiadott orvosi szakvélemények sajnos nagyon gyakran túlzottan liberálisak voltak, liberális volt az orvosi megítélés is, és figyelmen kívül hagyták a jogszabályi rendelkezéseket. Ezt sajnos nem lehet elfogadni.

Pontosan a helytelen gyakorlat és a visszaélések kiküszöbölése érdekében az érdekvédelmi szervvel együtt dolgozta át a tárca a vizsgálati szempontokat, új tartalmat kapott a súlyos mozgáskorlátozottság fogalma is.

Végül az érdekvédelmi szervezet, a MEOSZ javaslata és véleménye a jogszabály elõkészítésének minden fázisában mérvadó volt. Számos javaslatuk szinte változtatás nélkül jelent meg a rendeletben, például a súlyos mozgáskorlátozottság fogalma, a pontrendszer, a kerekesszék beszerzésének a lehetõsége - más kérdés, hogy utólag ezt nem mindig ismerik el.

Sajnos azt a javaslatot, hogy a támogatásra szánt elõirányzat nõjön, nem lehetett elfogadni.

Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Kérem válaszom szíves elfogadását. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage