K. Csontos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. K. CSONTOS MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Köztudomású az a tény, hogy hazánkban igen sok gyógyfürdõ van, és a gyógyfürdõk közül is kiemelkedõ az, amely Heves megyében, Mátraderecske községben tört fel. Ez az Európában is egyedülálló radonos gyógyfürdõ kihasználatlan. A közelmúltban hallottunk róla, olvastunk cikkeket, sõt a televízió is foglalkozott ezzel a fürdõvel, ugyanakkor a késõbbiek során ez a fürdõ semmilyen fejlesztést, semmilyen támogatást nem kapott.

Pedig érdemes volna megfontolni azt a tényt, hogyha egyszer a gyógyászatban nem tudunk gondoskodni a gyógyszerek drágulása folytán azoknak a betegségeknek a gyógyításáról, amelyek fürdõvel is megoldhatók, úgy föltétlenül szükséges volna a fürdõk fokozottabb mértékû kihasználása ilyen célra. Mozgásszervi betegségek gyógyítására kizárólagosan, ezenkívül érbetegségek gyógyítására is föltétlenül hasznos és eredményesen használható volna ez a fürdõ.

Azt kérdezem a miniszter úrtól, illetve az államtitkár úrtól, hogy miért nem élünk ezzel a lehetõséggel, hisz nagyon sok betegnek, nagyon sok idõs személynek, nyugdíjasnak megoldható volna ezen az úton a problémája. Kérem, szíveskedjék válaszolni arra, hogy mit kíván tenni ez ügyben: a gyógyszer helyett a fürdõ alkalmazására. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage