Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Valóban, ahogy ön mondja, Mátraderecskén, Heves megyében, hazánkban egyedülálló természetes szén-dioxid-gázfeltörés vált ismertté. Meg kell itt is jegyeznem, hogy a szén-dioxid gáz hasznosítását a környezõ országokban is széleskörûen alkalmazzák, úgynevezett mofetta-fürdõk programjában.

Mátraderecskén, a helyi kezdeményezéssel kialakított ideiglenes fürdõben a parádi kórház által megkezdett vizsgálatok kedvezõ tapasztalatokat mutattak. A körültekintõ földtani, kémiai, radiológiai vizsgálatok tisztázták a gáz eredetét, az elõtörés mennyiségének a biztonságát. Mindezek alapján biztonsággal lehet a jövõben tervezni a végeleges gázfürdõ kialakítását, amelyért az önkormányzat komoly erõfeszítéseket tesz, azonban a fejlesztéshez szükséges pénzforrásai nagymértékben korlátozottak.

A tárca lehetõsége természetesen az, hogy figyelemmel kísérje a szakmai törekvéseket, és konzultációs formában nyújtson segítséget. Ezen túlmenõen természetesen a víznek elismert ásványvízzé, illetve gyógyvízzé történõ minõsítése hatósági eljárást igényel. Ennek a kezdeményezésnek az elbírálása az Országos Gyógyfürdõügyi Fõigazgatóság hatáskörébe tartozik. Amennyiben az önkormányzat ezt a minõsítési kérelmet beadja, akkor kedvezõ elbírálást lehet várni.

(16.00)

Azt kell hogy mondjam, hogy külön a tárcának jelenleg arra nincsenek anyagi forrásai, hogy ilyen jellegû gyógyfürdõ-fejlesztéshez közvetlenül nyújtson anyagi jellegû támogatást. De természetesen a maga részérõl szakmailag igyekszik az ilyen és hasonló kezdeményezéseket támogatni. Köszönöm. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage