Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A címben benne foglaltatik a kérdés is, de engedjék meg, hogy néhány kiegészítést fûzzek hozzá. A sajtójelentések szerint január 19-én a parlamenti szünetben az ipari államtitkár egy vidéki fórumon vett részt, ahol többek között úgy nyilatkozott, hogy van lehetõség az adók csökkentésére. Nos, ez némi megütközést keltett a lakosságban, a közvéleményben. Hiszen, ha valaki felidézi magában, hogy az MSZP-SZDSZ koalíciós kormány az elmúlt egy év során milyen intézkedéseket hozott, akkor azt látja, hogy ezek többnyire adóemelésekkel jártak. Többek között emelkedett a fogyasztási adó 15 százalékkal; a kormány eltörölte az szja nullkulcsát, érzékenyen érintve ezzel a legalacsonyabb keresetûeket; bevezették a 48 százalékos adókulcsot, ezzel sikerült elérni azt, hogy ma már Magyarországon minden negyedik állampolgár 44 vagy 48 százalékkal adózik. Ezen túlmenõen lehetõséget teremtettek arra, hogy az önkormányzatok ezentúl magasabb helyi adókat vessenek ki, és a legutóbbi hírek, információk szerint a kormány, a Pénzügyminisztérium fontolgatja azt, hogy bevezeti a társadalombiztosítási adót.

Nos, én tehát úgy ítélem meg, hogy az ipari államtitkár észrevétele hibás észrevétel volt. Vagy - hogy egy klasszikus kifejezéssel éljek - az államtitkár úr a tömeg uszályába került ezen a vállalkozói fórumon, és azért tette ezt a kijelentést, vagy pedig arra gondolt, hogy valóban van lehetõség az adók csökkentésére, de arra nem ennek a kormánynak a mûködése során.

Kérdezem tehát tisztelt pénzügyminisztériumi államtitkár urat, van-e reális lehetõség az adók csökkentésére, és ha igen, akkor ez mikorra várható. Tisztelettel várom válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage