Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Soós Károly Attila államtitkár úr a nevezett eseményrõl a következõképpen informált bennünket. Január 19-én Nyíregyházán vállalkozói fórumot tartott, amelyen természetesen a sajtó képviselõi is részt vettek. A fórumon elhangzottakról különbözõ országos és helyi tudósítások jelentek meg: így például a Népszabadság január 20-ai számában "Csökken az adó" címmel. A tudósítás a címmel szemben már közli: "a gazdasági növekedés megalapozhatja, hogy az adócsökkentést célzó jogszabályok is részesei lehetnek az Országgyûlés idei törvénykezési programjának." A Magyar Nemzet és a Rádió Bridge mellékelt tudósításai pedig pontosan idézik szavait: "a parlament az év végén csökkentheti az adókat", tehát nyilvánvalóan a jövõ évi adókat.

Azt is megjegyezzük, hogy az adóterhek közül a társadalombiztosítási járulékot helyezte elõtérbe. Maguk a vállalkozók is elsõsorban nem az adókötelezettségek nagyságát, hanem a társadalombiztosítási befizetések mértékét kifogásolták ezen a rendezvényen. Államtitkár úr kifejtette, hogy a járulékok számottevõ mértékû csökkentése hosszú folyamat, mert ehhez elengedhetetlen az államháztartási reform és a társadalombiztosítás korszerûsítése, különös tekintettel annak kiadási szerkezete átalakítására, '97-ben csak kezdeti lépésekre lesz lehetõség. Ennyit az államtitkár úr által mondottakról.

Ami az ügy tartalmi részét illeti, valóban az a helyzet, amit egy korábbi megszólalásomkor már elmondtam: a Pénzügyminisztérium is úgy gondolja, hogy az adók, járulékok, a vállalkozók és az állampolgárok terhelése '97-tõl mérsékelhetõ lesz. Az elõzetes, '97-re vonatkozó számításaink, a költségvetésre vonatkozó számításaink is alátámasztják ezt, tehát azt kell mondanom, hogy igaza van az államtitkár úrnak, valóban ez a kormány törekvése és erre reális lehetõség is látszik. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage