Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Ön némiképp megváltoztatta a kérdését ahhoz képest, ami írásban be volt adva. Ez engem nem zavar, csak a tényt szeretném jelezni, egyébként a Házszabály nem kifejezetten engedi meg ezt a gyakorlatot.

Ami a szerzõdéses gyakorlatot illeti, a kormánynak általános piacszabályozó szerepe van, nem maga köt sem cukorrépa-termelõkkel, sem cukortermelõkkel, sem általában más piaci szereplõkkel szerzõdéseket. Erre ezt válaszolom.

Eredeti kérdése magára a cukorimportra vonatkozott. Az a cég - amelyet itt megnevezni nem kívánok, ön megnevezte az eredeti kérdésében, nem beszélek róla, mert nem folytathatok reklámtevékenységet - nem három, hanem négy cukorgyárral rendelkezik. Igaz ugyan, hogy ez három részvénytársaság keretébe van szervezve. Ez a cég rengeteg cukrot termel Magyarországon, és elég furcsa lenne, ha az ön eredeti állításának és a részben itt is elhangzott állításának megfelelõen a saját árait törné le azzal, hogy külföldrõl cukrot importál. Sem ez, sem más magyar cukorgyár ezt nem teszi, ez az állítás egyszerûen alaptalan. A magyar cukorfelhasználás körülbelül évi 420-450 ezer tonna, ennek igen csekély hányada, általában 2-3-4 százaléka, tavaly 0,6 százaléka az import. Ennek mindig tizedrészét vagy annál is kisebb hányadát hozza be az összes cukorgyár együttvéve, ilyen mennyiségû cukor teljesen alkalmatlan bármi fajta árbefolyásolásra. Azt javaslom képviselõ úrnak, egyszer menjünk el együtt akár magyar, akár külföldi tulajdonú cukorgyárba, és nézzük meg, hogy hogyan gyártják ott a magyar cukrot. Igenis ott gyártják és nem importálják. Köszönöm. (Taps. - Dr. K. Csontos Miklós szólásra jelentkezik.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage