Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Teljesen egyetértek önnel abban, hogy a jogalkotási törvény hivatkozott rendelkezése szerint a jogszabály átfogó módosítása esetén a jogszabályt egységes szerkezetben is közzé kell tenni.

Igaz az is, hogy a Magyar Közlönyben 1995-ben nem került külön közzétételre egységes szerkezetben jogszabály.

A Közlöny- és Lapkiadó Kft. azt a gyakorlatot folytatja, hogy a többször módosított fontosabb jogszabályokat egy sajátos mûfajban, tematikus feldolgozással, egységes szerkezetben, elsõsorban elõfizetõi részére, de nyílt árusítás céljából is, a Magyar Közlöny különszámaként idõszakonként közzéteszi.

Hasonlóképpen továbbra is kiadja a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó az úgynevezett "kis szürke" jogszabály-sorozatot, ahol szintén egységes szerkezetben lehet a jogszabályokat megtalálni.

A tárcaközlönyök is külön számokban szokták az egységes szerkezetû jogszabályokat közzétenni, és hasonló kiadványok piaci áraihoz viszonyítva ezek a különkiadványok mintegy egyharmadnyi összegbe kerülnek.

Csak a teljesség kedvéért említeném meg, hogy 1988-ban 26 törvényt alkotott az Országgyûlés, majd '90-tõl ez a szám robbanásszerûen nõtt. Mint tudjuk, az elmúlt évben 125 törvényt alkotott, melyek jelentõs része módosítás volt. Persze az egy külön kérdés, hogy mit tekintünk egy törvény átfogó módosításának, de önmagában ez a szám jelzi azt, hogy az egységes szerkezetû közzétel, bizony, az önköltségi árakat tekintve is igen sokba kerül.

A tárcaközlönyökre az elkövetkezõ idõszakokban nagyobb súlyt szeretnénk helyezni, ezért miniszter úr a kormányülésen fogja felhívni minisztertársai figyelmét, éljenek azzal a joggal, lehetõséggel és kötelezettséggel, hogy a tárcaközlönyökben ezeket az egységes szerkezeti jogszabályokat nagyobb számban tegyék közzé. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage