Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Igen, köszönöm szépen, elnök úr.

Tehát az ügyrendi javaslatom csak abból indul ki, ami a vita tárgyát képezte, de természetesen ügyrendi javaslatot is terjesztek elõ. A Független Kisgazdapárt frakciója arra hívja fel a figyelmet a felmerült ügyrendi vitával kapcsolatban, hogy a Házszabály 116. §-ának (4) bekezdése csupán az interpellációra tartalmazza azt a megkötést, amelyet Soós Károly Attila a kérdésre is kiterjesztett. Elnézést kérek elnök úrtól, de elnök úr sem vette elõ a Házszabályát, ebbõl fakadóan a kérdésre az interpellációs feltételeket alkalmazta.

Az interpelláció több vonatkozásban eltér a kérdéstõl. Többek között abban is, hogy a kérdés vonatkozásában ilyen házszabályi megkötöttség nincs, tehát bizonyos vonatkozásban el lehet térni a kérdés feltevése kapcsán az írásban benyújtott kérdéstõl. Ugyanis a 91. § nem tartalmaz olyan kikötést, hogy itt eltérés nem lehetséges. Mindösszesen arra történik utalás, hogy a 90. § (3) és (4) bekezdéseiben írtakat kell betartani, ez pedig az írásbeli benyújtás kellékeire vonatkozó elõírásokat tartalmazza. Tehát nincs olyan megkötöttség, mint amire Soós Károly Attila hivatkozott.

Erre való tekintettel, ha elnök úr úgy gondolja, hogy ezt a kérdést meg kell vitatni - tehát hogy itt a Házszabály elõírásai nem állnak helyt, hanem helyette valamiféle eltérõ értelmezésre van szükség -, akkor meg kell keresni az ügyrendi bizottságot. De szerintem egyszerûen arról van szó, hogy a házszabályi rendelkezésekkel szemben az interpellációra elõírt szempontokat a kérdésre kívánta alkalmazni Soós Károly Attila államtitkár úr, erre pedig nincs lehetõség.

Egyebekben pedig, ha még igaza is lenne, akkor sem lehetne igaza azért... (Derültség.)..., mert jelezte a válaszadáskor, hogy õ ezt csak megemlítette, de válaszolni kíván. Márpedig még az interpellált esetében is fennáll az a lehetõség, ha a meginterpellált meg kívánja válaszolni az interpellációs kérdést, ebben az esetben erre lehetõség van. Tehát Soós Károly Attila felvetését akármelyik oldalról nézem, semmiképpen sincs igaza. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage