Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen elnök úr. Igazán sajnálom, hogy ilyen nagy vitát váltottam ki, de azt hiszem, hogy amit K. Csontos Miklós képviselõtársunk tett, az nem szerencsés, és nem lenne szerencsés, ha ez a gyakorlat meghonosodna a Házban. Itt van elõttem az általa benyújtott kérdés. Itt kérdésként egyes egyedül az szerepel: "Kérdezem tehát miniszter urat, helye-e - nyilván "helyes-e" -... (Derültség.)..., hogy a külföldi cukorral törik le a hazai cukorrépa árát." Ehhez képest képviselõ úr kétségtelenül feltett egy másik kérdést is, amelyik arra vonatkozott, hogy nem lehetne-e tovább folytatni azt a régi jól bevált gyakorlatot, hogy hosszú távú szerzõdést kötnek a termelõkkel stb. stb. Ez pedig kétségtelen, hogy nincs leírva ebben a beadott kérdésben.

Azt hiszem, a kérdés egy olyan mûfaj itt az Országgyûlésben - nem az azonnali kérdés, hanem a kérdés -, ahol magát a kérdést elõre meg kell fogalmazni, és ennek figyelembevételével készülnek fel a válaszadásra. Az azonnali kérdésnél gyakran nem tud válaszolni az államtitkár vagy a miniszter - bocsánat, fordítva kellett volna mondani: gyakran nem tud válaszolni a miniszter vagy az államtitkár -, mert olyan kérdést tesznek fel neki, amire nem tudott felkészülni. A kérdésnél nem lehet a minisztert vagy az államtitkárt olyan helyzetbe hozni - miután elõ van írva, hogy be kell adni a kérdést -, hogy olyan kérdést kapjon, amire nem tud az adott pillanatban válaszolni. Én véletlenül tudtam, de nem lenne szerencsés, ha ezt bevezetnénk, és a jövõben miniszterek, államtitkárok - végül is a Kisgazdapártban is lehetnek ilyenek majd egyszer talán... (Derültség.)... - nem tudnának válaszolni. Nem azt mondtam, hogy legyenek, csak hogy lehetnek, sose lehet azt kizárni, kérem... (Derültség.) Nem tudnának netán válaszolni a kérdésre, és az a benyomás keltõdne, hogy elõre megkapott kérdésre nem tudtak hirtelen válaszolni.

Tisztelt Elnök Úr! Ezért tettem a kifogásomat, és ezt a kifogásomat én igenis szeretném fenntartani. Elnézést kérek, hogy ennek a kifogásomnak a rövid hangoztatásával raboltam az önök idejét. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage