Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Elõször Sándorffy képviselõ úrnak a megjegyzésére reagálnék, utána pedig Halda Aliz képviselõtársam felszólalásával kapcsolatban mondanék egy-két szót.

Kérem szépen, ha a teremben körülnézünk, akkor azt látjuk, hogy itt a szocialista párti képviselõk majdnem kétszer annyian vannak jelen, mint ahányan a szemben levõ padsorokban ülnek, függetlenül attól, hogy Szekeres Imre mit mondott. Részt veszünk a vitában, és ahogy elnézem, elég szép számban jelen vagyunk e késõi órában. (Dr. Kövér László: Nem kell ezt szégyellni.) Nincs mit szégyellnünk. Itt vagyunk. Vitatkozunk és meghallgatunk mindent, ami ebben a témakörben elhangzik. Az önét is meg fogom hallgatni, Kövér képviselõ úr, ha felszólal még egyszer.

A másik dolog tényleg precíz megfogalmazást igényel, hogy tudniillik a titkosszolgálati irattárakban mi tekinthetõ jogszerû mûködésre vonatkozó adatnak. De ha ez a probléma komolyan felmerül, akkor felmerül az a költõi kérdés is hogy ki és hogyan fogja minõsíteni ezeket? Talán a nemzetbiztonsági bizottság tagjai fognak begyalogolni oda, és többezer folyóméter iratanyagot - ami tele van olyan adatokkal, amelyek tényleg titkosak - és a jogszerû mûködést fogják átnézni, átnyálazni? (Dr. Trombitás Zoltán: Nagy részüket már megsemmisítették!) Ez számomra komoly gond. S mi van akkor, ha vita támad. Mondjuk, vita támad a történeti hivatal és a szolgálatok között ebben a nem akármilyen kérdésben. Ki fog ebben a kérdésben dönteni?

Úgy gondolom, vannak ebben a törvényjavaslatban olyan passzusok, amelyek tényleg precízebb megfogalmazást kívánnak, de amikor ilyen kérdést, problémát felvetünk, hogy tudniillik a nem jogszerû mûködéssel kapcsolatos adatokat adjuk át a történeti hivatalnak, akkor abban a pillanatban egy sor egyéb kérdés is felmerül, amelyekre egy elfogadható választ eddig még nem hallottam. Nagy érdeklõdéssel figyelem majd a vitát, hiszen folyni fog, hogy végül is milyen válaszok születnek ezekre az utóbbi kérdésekre, amelyek szerintem az immanens lényegét adják a problémának. Annak a problémának tudniillik, hogy a titkosszolgálatok mûködõképességét fenn kell tartani. Köszönöm szépen.

(18.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage