Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Bokros Lajos bukása nemcsak annak a kegyetlen, embertelen, a lakosság döntõ többségét ellehetetlenítõ, emberek millióit koldussá, kis csoportokat pedig milliárdossá tevõ egyszemélyi pénzügyi politika bukása, hanem az MSZP-SZDSZ sarcpolitikájának szégyenteljes kudarca, a Horn-kormány és Horn Gyula elõre jól megjósolható bukása is.

Mi fûzõdik Bokros Lajos nevéhez? Indított egy huszonöt pontos programot, amibõl semmi sem valósult meg, pontosabban a huszonhatodik, tehát Bokros Lajos lemondása igen, de az is csak a sokadik eredménytelen kísérlet után vált sikeres lemondássá.

Ahogy Grósz Károly a kormány hõsi halottja lett, ugyanúgy próbálják most a menekülési útvonalat biztosítani Bokros Lajos számára is - õ most a kormány ünnepelt tetszhalottja. (Derültség, zaj a bal oldalon.) Úgy tûnik, hogy Massimo Russo vállveregetése sem bizonyult elegendõnek azon bokrosi húzásokkal szemben, amelyek közül néhányat szeretnék megemlíteni.

Tönkretette a forintot; 30 százalékos inflációt ért el; az adósoffenzívát az eddigi pénzügyminiszterek közül a legsikeresebben folytatta a lakosság ellen; a vállalkozásokat megfojtotta; államháztartási reform címén tönkretette az egészségügyet, a kultúrát, az oktatást, és sikerült elérnie a lakosság fogtalanítását.

Az "anyósi" alapítványok és a feketegazdaság fellendítése éppúgy Bokros Lajos tevékenységéhez kapcsolódik, mint a lakosság teljes elnyomorítása. Meg kell állapítanunk szomorúan: e téren Rákosi Mátyást is túlszárnyalta.

Külön figyelmet érdemel, hogy a kormány a rövid délelõtti matinéülésén szokványosnak nevezte azt az eljárást, amelynek kapcsán a lakosság további elnyomorításához vezetõ intézkedéseit hozta, és mindezt rendkívüli könnyedséggel, röviden elintézte azért, hogy egy órakor labdarúgó mérkõzésre állhasson ki.

Hadd utaljak arra, hogy ezen az állítólag szokványos kormányülésen döntöttek az új adónemek kérdésének ügyében, a villamos- és gázszolgáltatás árának 18, 25 és 29 százalékos emelése ügyében; a nyugdíjkorhatárt 62 évre emelték fel a szokványosnak... (Zaj, közbeszólások a bal oldalon.)... mondott kormányülésen, és a privatizációs többletbevételekrõl is döntöttek.

Miután a Bokros Lajos távozásával kapcsolatos híradások felváltva használják a "lemondás" és a "felmentés" kifejezést, emlékeztetném önöket arra, hogy a felmentés esetleg olyan újabb végkielégítést jelenthet, amely messze meghaladhatja a ma már Bokros Lajos nevével összeforrott 16 millió forintos végkielégítést. Ezért jó lenne, ha most kellõ magyarázatot kapnánk arra nézve, hogy lemondás történt-e, amely elfogadásra került vagy felmentés.

Bokros Lajos a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint a kormány emelõdaruja, kár, hogy a lakosság vonatkozásában viszont csak az agyagbadöngölés módszerét ismerte. A Független Kisgazdapárt ezek után felszólítja a kormányt: ne merje folytatni ezt a népnyúzó politikáját... (Zaj, felzúdulás, derültség a bal oldalon.).., mert a március 14-ei kormánybúcsúztató idõpontja vészesen közeleg, amikor is a Független Kisgazdapárt befejezi azt a kormánylebontó munkát, amelyet Horn Gyula miniszterelnök úr Bokros Lajos eltávolításával elkezdett. Jó lenne azonban, ha látná, hogy nemcsak Bokros Lajos bukott meg, hanem Horn Gyula is, ezért nemcsak... (Az elnök pohara kocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére. - Zaj a bal oldalon.)... Bokros Lajos vonatkozásában, hanem önmaga tekintetében is levonná a megfelelõ következtetéseket.

Kérjük tehát, távozzék ön is! Köszönöm a türelmüket. (Taps a Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage