Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ha jól értem ellenzéki képviselõtársaimat, azt próbálják tudatosítani, hogy Bokros Lajosnak nincsenek személyes hibái, személyes erényei, hanem mindaz a kormánypártok hibája és a kormánypártok sikere is, amit Bokros Lajos elért az elmúlt évben.

Nos, szeretném idézni az általában - nem biztos, hogy itt a parlamentben mindenki által - tekintélyesnek gondolt Neue Zürcher Zeitung címû újságot, amely azt írja, és azt gondolom, ez nem a nemzetközi bankkörök elfogultsága, hogy Bokros Lajos múlt év márciusában bevezetett stabilizációs csomagja nagyon sikeresen küzdötte le az államháztartás további eladósodásának veszélyét, és állította meg a folyó fizetési mérleg hiányának növekedését.

Ehhez hozzátehetném, hogy egy japán értékelés szerint - és ehhez aztán hozzátehetjük a magyart is - cseppet sem furcsa, hogy a magyar Pénzügyminisztérium élén meglehetõsen gyakoriak a személycserék. Ezt - mármint azt, hogy gyakoriak a személycserék - az állás gondjaival magyarázzák. Azt kell mondanom, képviselõtársaim - és ezt sokszor elmondtuk itt a parlamentben mindkét kormánypárt részérõl -, hogy Bokros Lajos természetesen nem tévedhetetlen ember. Sokat tévedett, de semmivel sem többet, sõt sokkal kevesebbet, mint mondjuk az elõttem felszólaló ellenzéki frakcióvezetõ.

Azt gondolom, hogy Bokros Lajos igyekezetét méltányolni kell, még tévedéseivel együtt is. Ahogy ma Magyarországot értékelik, az elsõsorban Bokros Lajos önfeláldozó tevékenységének köszönhetõ. Hiszen tudta, hogy népszerûtlen feladatot lát el, népszerûtlen feladatot vállal. Ellenzéki képviselõtársaimmal szemben tudta, hogy a magyar társadalomnak éppen arra van szüksége, hogy ne csak a ma igényeit, hanem a holnap szükségleteit is vegyük figyelembe. Méltatlanok azok a fölszólalások, amelyek olyan módon beszélnek egy lemondott miniszterrõl, mint ahogy Torgyán képviselõ úr beszélt Bokros Lajosról. Köszönöm. (Dr. Szabó Zoltán: Ezt már megszoktuk! - Taps a kormánypártok padsoraiban. - Dr. Trombitás Zoltán: Mennyi végkielégítést kap, azt mondjátok!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage