Sümeghy Csaba Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány 1995 októberében nyújtotta be a '96-os költségvetés-tervezettel együtt a személyi jövedelemadóról szóló törvény tervezetét, majd teljesen érthetetlen okok miatt ezt a pénzügyi kormányzat visszavonta és különbözõ társadalmi érdekegyeztetõ procedúráknak vetette alá, aminek végeredménye nagyon gyászos volt: megegyzés a személyi jövedelemadóval kapcsolatban nem született.

A parlamenti vita alapján végsõ soron egyértelmû volt, hogy a többször módosított, sõt eredetileg be sem nyújtott jövedelemadó-táblázat alkalmatlan arra, hogy ebbõl megfelelõ törvény legyen. Ennek ellenére a szavazás megtörtént, holott közismert volt, hogy ebben az esetben a Fidesz név szerinti szavazást kér. Végül a törvény nagyon szûk szavazataránnyal került megszavazásra.

Tulajdonképpen ez a szavazási procedúra rámutatott arra, hogy a törvény megszavazása nem szakmai, hanem politikai jellegû volt, és a szakmai hibák semmiképpen nem oldódtak fel, a mai napig is jelentõs bizonytalanság van az adólevonás területén és komoly problémákat okoz az egész társadalom szintjén.

Szeretném elmondani, hogy a kormány által beterjesztett javaslat ezt a problémát nem oldja fel. Tulajdonképpen tovább feszíti azokat az ellentmondásokat, amelyek jelenleg megvannak, és azzal, hogy a nyugdíjasokat önhatalmúlag kiveszi ebbõl a körbõl, tulajdonképpen az igazságtalan kérdéseket nem oldja meg, csak részben enyhíti. Az alkotmányossági aggályok sem enyhülnek.

Ezért két képviselõtársammal együtt egy teljesen új személyi jövedelemadó- törvényt terjesztettünk elõ. Ennek lényege az, hogy tulajdonképpen átemeltük a kormány eredetileg benyújtott 44 százalékos jövedelemadó-tábláját, megszüntetve ezzel a hihetetlen károkat okozó kettõs személyi jövedelemadó- táblát, ezáltal visszaállítva azt, hogy 500 ezer forintig tulajdonképpen adókedvezményt élveznek az emberek... (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)... visszaállítva a nulla adókulcsot és tulajdonképpen azt, hogy eligazodható, mindenki számára hozzáférhetõ legyen. Úgy gondolom, hogy igazi politikai bátorság a parlamentnek az ebben a kérdésben való döntéshez kell. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage