Kávássy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Szégyellnivaló, de nyugodtan kijelenthetem: arcpirító mulasztása a választójogi törvényünknek, hogy nem törõdik a külföldön élõ állampolgáraink választójogával, nem tartalmaz intézkedést arra nézve, hogyan és mint élhetnek szavazati jogukkal. Hallgat róluk, mintha nem is léteznének, holott magára adó nép és ország nem veszítheti szem elõl távozó fiait és polgárait, hanem kapcsolatot tart, együttmûködik és barátságos viszonyt ápol velük. Példaként említhetjük, hogy a közelmúltban zajlott választások alkalmával az orosz nagykövetség hazai médiáink segítségével tett közzé minden fontos tudnivalót tartalmazó felhívást, és értesítette hozzánk települt polgárait, hogy Budapesten a nagykövetségen, illetve Debrecenben a konzulátuson adhatják le szavazatukat, ha élni akarnak jogukkal.

(16.00)

Ha a hasonlíthatatlanul nagyobb és hatalmasabb népi tömegekkel és tartalékokkal rendelkezõ Oroszország ennyire figyelmes tud lenni elszakadó fiaival és leányaival, mennyivel inkább kötelességünk nekünk mindez, akik lényegesen szerényebb feltételek között éljük népi és állami életünket! De ha nem tudnánk is e tekintetben pozitív példára hivatkozni, akkor is foglalkozni kellene ezzel a kérdéssel, mivel nincs hangosabb sérelme, többször hangoztatott panasza Nyugatra szakadt hazánkfiainak, mint az, hogy az ezeréves haza ezen a téren rideg és elutasító magatartást tanúsít velük szemben, és azoknak se biztosítja a választójogot, akik megtartották magyar állampolgárságukat.

Keresve sincs kedvezõbb alkalom a kérdés felvetésére és megnyugtató rendezésére, mint a mostani, amikor az ország, illetve... (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)... az egész Kárpát- medence magyarsága ünnepli a honalapítás 1100 éves évfordulóját, és ha sohasem gondolkodnánk is olyan kérdésekrõl... (Az elnök ismét megkocogtatja poharát.)... - azonnal befejezem, elnök úr! És ha sohasem gondolkodnánk olyan kérdésekrõl, mint nemzeti összetartozás, összefogás és nemzeti egység, most, az évforduló kapcsán erre feltétlenül sort kell kerítenünk... (Az elnök ismét figyelmezteti a képviselõt az idõ leteltére.)... és ha megtettük, be kell látnunk, hogy mindezekhez szorosan tartozik hozzá, hogy végre a külföldön lakó magyar állampolgárok választójogának kérdését is rendbe kell tennünk. Köszönöm, elnök úr. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage