Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Csépe képviselõ úr valóban rendkívül súlyos problémára hívja fel a figyelmet, és ezzel kapcsolatban én egy másik összefüggésre szeretnék rávilágítani. Arra, hogy itt nagyon sokat hallunk arról, hogy a stabilizációsnak nevezett intézkedéseknek milyen látványos hatása volt. Ugyanakkor azonban az elmúlt évben ennek a csomagnak a szociális megszorításokat érintõ része még nem lépett hatályba. Ennek ellenére most látványos eredményekrõl beszélnek, s akkor meg kell kérdeznünk azt, vajon miért volt szükség arra, hogy tavaly tavasszal átgondolatlan, végigszámolatlan és a társadalmat sokkoló intézkedéseket jelentsenek be, mert más irányból volt hatása ezeknek a lépéseknek. Más irányból volt hatásuk, mert volt hatásuk a születések számának alakulására és a terhességmegszakítások számának alakulására. Igen, számszerûen kimutatható a bejelentések utáni hónapokban megnövekvõ terhességmegszakítások száma.

Tehát sokkolták az országot ezekkel az intézkedésekkel, és ami ebbõl a legsúlyosabb, elsõsorban a gyermekes családokat érintették ezek az intézkedések, és továbbra is ugyenezt tervezik és mindeközben nem veszik számításba, hogy az eltartottak számát figyelembe nem vevõ adórendszer mennyiben járul hozzá a gyermekes családok elszegényedéséhez.

Kedves Képviselõtársaim - a kormánypárti oldalon! Követeljék meg már végre a saját kormányuktól, hogy az általa hozott intézkedéseknek a hatásait bemutassák, mert '94 végén a követelõzésünk hatására megkaptuk azt az adókimutatást, ami egyértelmûen igazolta a feltételezésünket: a legsúlyosabban a gyermekes családok adóterhei növekednek az intézkedések hatására.

Szíveskedjenek most, mielõtt megszavazzák majd a családokat érintõ további megszorításokat, megkövetelni a saját kormányuktól, tegyék le az asztalra azokat a táblázatokat, amelyek kimutatják, hogy pusztán az adórendszer miatt hány többgyermekes család kerül a szegénység határára. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage