Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A velünk élõ és legalább 10 éve növekvõ szegénység tény és ezt felelõs politikus nem fogadhatja el akkor sem, ha nagyságáról viták folynak és akkor sem, tisztelt Ház, ha tudjuk, hogy az átmeneti gazdaságokban az elszegényedés egyes társadalmi csoportokban elkerülhetetlen.

Azt gondolom, hogy a szegények két kategóriája közül a mérsékelt, átmenetileg szegények számára igenis az egyensúlyi követelményekre ügyelõ, fenntartható gazdasági növekedés, az új munkahelyek teremtése, a termelékenység növekedésén alapuló reálbér-növekedés jelenti a hatékony gyógymód döntõ elemét. Ami pedig a tartósan szegényeket illeti, a szociális és családtámogatások hatékonyabb célzásán keresztül lehetne csökkenteni a számukat és a stabilizációs csomag is pontosan ezt irányozta elõ.

Csépe frakcióvezetõ-helyettes úr felszólalása a szociális segélyprogram reformjának az elodázhatatlanságára is ráirányítja a figyelmet, pontosan arra, hogy kevesebb embernek kellene több támogatást kapnia ahhoz, hogy a szegénység érdemben mérsékelhetõ legyen. Igen, a szegénység elleni küzdelem kormányzati felelõsség is, de ez a küzdelem nem irányulhat a nem szegények ellen és nem állíthat szembe egymással társadalmi csoportokat. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

(9.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage