Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Úgy gondolom, hogy a közoktatásban nincs bizonytalanság, legalábbis nincs nagyobb bizonytalanság, mint az élet más területein általában. A közoktatást a '93. évi LXXIX. törvény, az ennek módosítására elfogadott '95. évi LXXXV. törvény és az ezek végrehajtására kiadott miniszteri rendeletek megnyugtatóan rendben tartják. Azt hiszem, a bizonytalanság legfeljebb abban a pénzügyi értelemben vethetõ fel, amely értelemben az országnak majdnem minden területén bizonytalanság van, hiszen a gazdasági helyzet nem ennek a kormánynak - és el kell ismerni, nem is az elõzõ kormánynak - az idején, hanem még azt megelõzõ idõtõl kezdve, folyamatosan romlik. Ebben a gazdasági helyzetben pedig a kormány kényszerintézkedésekre kényszerül.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a kormány nem óhajt megtakarítani a közoktatáson, de nem lehet szó nélkül elmenni azok mellett a számok mellett, hogy '86-'94 között 314 ezerrel csökkent az általános iskolai tanulók száma, eközben 5 ezerrel nõtt a pedagógusok száma, 275-tel nõtt az iskolaépületek száma, és több mint félezerrel nõtt azoknak az iskolaépületeknek a száma, ahol 100-nál kevesebb gyerek tanul, tehát ahol a fajlagos költség különösen magas.

Úgy gondolom, hogy az oktatás valóban stratégiai ágazat, az oktatásra kiadott pénz az emberi tõkébe történõ beruházás, és ezt a kormány változatlanul vallja. Ugyanakkor, ha két egymáshoz közeli, 300 fõre épített iskola közül mind a kettõben 150-150 gyerek tanul, akkor ez nem az emberi tõkébe történõ beruházás, hanem egyszerûen pazarlás. Ezt a pazarlást a kormány nem engedheti meg magának, és immár az önkormányzatok sem engedhetik meg maguknak. Ha tehát arról van szó, hogy intézményeket, osztályokat pénzügyi racionalitás okából össze kell vonni, ezek olyan tények, amelyeket a kormány maga is fájlal, de a pénzügyi realitásokkal szemben sem saját magát, sem az önkormányzatokat, sem az ország népét nem tudja megvédeni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldali padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage