Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A kormány 1995. november 1-jén az 1105. számú határozatában a területi államigazgatási szervek reformjának fõ irányairól intézkedett. E kormányhatározat egységes megyei közigazgatási hivatal létrehozásának elõkészítését rendelte el. Azért aktuális ez a kérdés, mert a határozat alapján a kormány-elõterjesztés benyújtásának határideje 1996. február 29.

Mirõl is szól ez az 1105. számú kormányhatározat? Arról, hogy a jelenleg is mûködõ megyei közigazgatási hivatal vezetõjét a belügyminiszter úr javaslatára a miniszterelnök nevezi ki helyettes államtitkári rangban. Ez az egységes megyei közigazgatási hivatal a kormány-elõterjesztés tervezete szerint gyakorlatilag a dekoncentrált mezõgazdasági szervezeteket is - nyolc van ilyen - egységes megyei közigazgatás alá vonja. Magyarul alárendeli ezeket a mezõgazdasági államigazgatási szervezeteket. Kettõs irányítás lesz, a szakmai irányítás megmarad a földmûvelésügyi miniszter úrnál, azonban a feladat- és hatáskör szétválik, tehát munkakörileg viszont az államtitkár-helyetteshez, a közigazgatási hivatal vezetõjéhez tartozik. Szokták mondani, hogy közös lónak túrós a háta, történelmi tapasztalat is volt már, hogy nagyon rosszul mûködnek a kettõs irányítás alatt mûködõ szervezetek és hatalmas költségbe kerülne ez az államnak, gondolok itt az átszervezés költségeire. A Független Kisgazdapárt egyáltalán nem javasolja, hogy a tisztelt kormányzat ezt végrehajtsa.

Az új közigazgatási államtitkár, Benedek Fülöp úr '96. február 7-én felolvasta számunkra azt a miniszter úr által aláírt tájékoztatót, amely arról szólt, hogy ezt a 8 dekoncentrált szervezetet gyakorlatilag a Földmûvelésügyi Minisztérium szakmai véleménye alapján hogy alakítanák át. Örömmel vettük tudomásul, hogy mind a 8 szervezet közvetlen a Földmûvelésügyi Minisztérium felügyelete alatt maradna. Fel is sorolom õket: 1. az erdészeti igazgatás, erdõfelügyelõségek és erdõrendezési szolgálatok, 2. az Országos Mezõgazdasági és Minõsítõ Intézet, 3. az Országos Borminõsítõ Intézet, 4. a földügyi szakigazgatás, magyarul a földhivatalok, 5. a kárrendezési és kárpótlási hivatalok, amelyeknek várhatóan év végével már megszûnik a feladatuk, elvégezték a feladatukat, 6. a növényegészségügyi és talajvédelmi szakigazgatás, 7. az állategészségügyi és élelmiszer-ellenõrzõ állomások, és a legfontosabb, a 8. a megyei földmûvelésügyi hivatalok.

Örömmel állapítjuk meg, hogy az FM-tervezet egyértelmûen kiáll amellett, hogy mind a nyolc szervezet a Földmûvelésügyi Minisztérium felügyelete alatt maradjon, tehát ne kerüljenek a megyei közigazgatási hivatalhoz. Ezt természetesen támogatjuk. Megértjük azt, hogy spórolási céllal a földmûvelésügyi költségvetési iroda területi osztálya vette át sok hivatalnál ezeket a feladatokat, amelyeket korábban minden hivatal külön-külön végzett. Tehát ez év január 1-jével a pénzügyi, munkaügyi gazdálkodási feladatokat az FM költségvetési iroda területi osztálya látja el. Ezzel egyetértünk.

A belügyminiszter úr is megtiszteli a napirend elõtti felszólalásokat; azt kérjük a tisztelt kormányzattól, hogy ne történjen átszervezés. Ez a téma, az 1105-ös kormányhatározat rövidesen a kormányülés elé kerül. Semmi értelme nincs az átszervezésnek. Önöknek természetesen kötelességük, hogy ahol tudnak spórolni puritán módra, ott tegyék meg, mert szegény a társadalom, ahol lehet spórolni, le kell építeni a felesleges dolgokat. De a mezõgazdaság annyira fontos, hisz minden párt egyetért abban, hogy a nemzetgazdaságot csak a mezõgazdaság tudja kihúzni a kátyúból, a nehéz helyzetbõl. Tehát nem szabad olyan mérvû, drasztikus átalakításokat végezni, ami olvasható ebben az 1105-ös kormányhatározatban.

A Független Kisgazdapárt inkább abban érdekelt, hogy az érdemi ügyintézés minél közelebb, a területi szerveknél történjen - elsõsorban a megyei földmûvelésügyi hivatalra gondolok -, hogy az egyszerû embereknek, akik segítséget várnak, ne kelljen felutazniuk 200-300 kilométerrõl a Földmûvelésügyi Minisztériumba. Tehát minél közelebb történjen az érdemi ügyintézés, ennek érdekében a megyei földmûvelésügyi hivatalokat valóban erõsítsék meg, hogy az érdemi ügyintézést, a gazdálkodó emberek problémáit ott helyben elintézhessék. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage