Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, és azt kell hogy mondjam, én értem, hogy Gyimóthy Géza képviselõtársam miért szólalt föl. Hiszen õ tapasztalta azt, ami a tankerületi oktatásügyi központok, vagyis az oktatásügy dekoncentrált szervei kapcsán történt. Tapasztalta azt, hogy miközben spórolást, vagy ha úgy tetszik, megtakarítást ígértek, aközben jelentõs mértékben növekedtek a költségek. Hiszen közel fél évig ezeket a munkatársakat, akik a tankerületi oktatásügyi központban voltak, nem foglalkoztatták, nem adtak nekik feladatot, és az általuk kijelölt vagy elmondott feladatokra pedig a minisztérium nem válaszolt.

Hogy milyen pazarlás folyt, arra csak egyszerû példaként hadd mondjam el: amikor megszüntették a tankerületi oktatásügyi központokat, akkor az elsõ intézkedések egyike az autóik begyûjtése volt és az Atrium Hyatt parkolójában történõ tárolása, ami napi 1000-1200 forintba kerül mindannyiunknak, az adófizetõ polgároknak. És hogy mennyit spórolt ezzel az állam, azt csak talán azzal lehetne érzékeltetni, hogy a nyolc tankerületi oktatásügyi központnak, amely közel volt a közoktatási intézményekhez, a költségvetése 200-220 millió forint körül ingadozott, ezzel szemben most, a centralizált közoktatási intézetnek, amely mindezeket a feladatokat megkapta, jelen pillanatban 418 millió forint a költségvetése.

Tehát képviselõtársam teljesen jogosan aggodalmát fejezte ki, hiszen ezek az intézkedések, amelyek az elmúlt idõszakban történtek a dekoncentrált szervekkel, nem biztos, hogy jobb feladatellátást mutatnak, nem biztos, hogy a költségvetési takarékosságot mutatják, nem biztos, hogy azt mutatják, hogy valóban az állampolgárhoz közel és az állampolgár igényeit kielégítõ új szervezetek jönnek létre. És ezért nagyon jogos, hogy az aggodalmát kifejezte. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage