Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR.SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Urak! Ebben a két percben nem lesz lehetõségem mindenre reagálni, de nem azzal a szándékkal marad ki valami, hogy arra nem szerettem volna válaszolni.

Sorjában öt fontos dolgot szeretnék kiemelni:

Másfél százalék a privatizációs költsége - ha a képviselõ úr utánaszámol, láthatja - a múlt évi 474 milliárdos összbevételnek, amely nemzetközi szinten sem tekinthetõ magasnak.

A saját mûködési költségek csökkentésére év közben többször tettem intézkedést, így többek között leállítottam a már korábban elrendelt felújítási tevékenységet, ezzel mintegy 150 milliárddal kevesebb lett az ÁPV Rt. épületének felújítására szánt összeg. Az összevonással felszabadult egy egymilliárdos értékû épület, amelynek fenntartási költsége önmagában 200 millió forint volt évente. Mindezt azért tettem, hogy takarékoskodni tudjunk.

Szeretném elmondani, magam is nehezen küzdöttem meg azzal az ellentmondással, hogy milyen bérviszonyokat örököltem. Felvállaltam azt a nyár folyamán, hogy az ott dolgozó szakszervezeti bizottság szervezésében a dolgozók sztrájkot akartak hirdetni, mert 200 millió forintot vettem el a bértömegbõl. Ezt nem a saját magam népszerûsítésére mondom, csak arra, hogy 10, illetve 15 százaléknál magasabb béremelés az ÁPV Rt.-nél nem volt az elmúlt évben, 1995-ben, tehát hasonló volt, mint az állami szektor más területén. Más kérdés az, hogy a struktúra átalakításával több vezetõi szint került beépítésre, s egy-egy ügyintézõnél lehet magasabb béremelkedést megállapítani, de összességében ragaszkodtam a tíz, illetve egy másik kategóriában a 15 százalékhoz.

A következõ, talán a legfontosabb, amire egy mondatban szeretnék reagálni, hogy 1993-ben az erre a szektorra érkezett árajánlatok 18 és 23 százalék között voltak. Ehhez képest 130-150-180-250 százalék volt a vagyontárgyak árfolyama, illetve 420 százalékot is említhetek. Azt gondolom, erre semmiképpen sem lehet azt mondani, hogy féláron vagy háromnegyed áron keltek el. Azt is szeretném elmondani, hogy a közép-európai prvatizáció átlagárához hasonlítva másfélszeres értéken keltek el Magyarországon.

Idõm lejárta miatt egy kérdésre vagy interpellációra szívesen folytatom.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage