Baky György Tartalom Elõzõ Következõ

BAKY GYÖRGY, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Talán senkit nem ér meglepetés, ha elmondom, hogy a környezetvédelmi bizottságban sem alakult ki késhegyre menõ vita a törvény tárgyalása során. Egyöntetû volt a vélekedés, hogy az utoljára 1973-ban szabályozott feladatkör, a tûz elleni védekezésrõl szóló jogszabályok ekkor léptek életbe, tehát ezen feladatkör újragondolása - a megváltozott társadalmi viszonyokra való tekintettel - elkerülhetetlen. Azóta csak az 1990-es önkormányzati törvény, illetve áthidaló megoldásként az 1991-ben hatásköri törvény néven közismert és elhíresült jogszabály próbálta valamelyest rendezni a kérdést, valljuk be, nem sok sikerrel.

Teljes egyetértésben, és tegyük hozzá, teljes joggal elégedetlenek a jelenlegi helyzettel maguk a tûzoltók is, az önkormányzatok is, nem beszélve az önkéntes tûzoltókról, hiszen az õ mûködésük rendkívül fontos azon egyszerû oknál fogva, hogy 94 készenléti szolgálattal rendelkezõ önkormányzati tûzoltóság mûködik az országban, település pedig 3200-nál is több van.

A bizottsági ülésen elhangzott, és úgy hiszem, vállalható az a megállapítás, hogy az önkéntes tûzoltók felszereltsége, díjazása, kedvezményei és általában a társadalmi megbecsülése rendkívül alacsony. Pedig érdemes lenne elgondolkozni azon, és erre számtalan példa van a miénknél gazdaságilag fejlettebb országokban, hogy ezen önkéntes tûzoltóegyesületek mûködése sokkal gazdaságosabb, tehát kevesebb pénzbõl finanszírozható, mint a hivatásos tûzoltótestületeké. Nálunk is felmerült a gondolat, hogy talán különbözõ adókedvezményekkel ösztönözni lehetne az önkéntes egyesületek megerõsítését, de úgy értesültem, hogy az ilyen irányú próbálkozások rendre megtörtek a pénzügyi tárca sziklaszilárd ellenállásán. Képviselõtársaim módosító indítványai talán képesek lesznek majd rést ütni ezen a bástyán.

A bizottság álláspontja szerint üdvözlendõ, hogy a javaslatban kellõ hangsúllyal szerepel a prevenció. A jegyzõhöz telepítendõ jogkör jó eszköze lehet a megelõzésnek, ellenõrzésnek. Szimpatikus elem, hogy a környezetvédelmi bírsághoz hasonlóan tûzvédelmi bírság is kiróható lenne, és az ebbõl befolyt összeg csak és kizárólag a tûzoltóság technikai fejlesztését szolgálhatná. A bizottság szerencsésnek tartaná, ha az illetékes bizottságok ismernék a végrehajtási rendeletek tervezeteit, mert így könnyebb lenne egy-egy törvénytervezet megítélése. E törvény kapcsán például nem ártana elõre tudni, hogy a meglehetõsen széles körû tûzvédelmi iparág, a tûzoltókészülékek gyártásának és karbantartásának, illetve az automata tûzjelzõrendszerek alkalmazásának szabályozása vajon megfelelõ lesz-e. Hátrányosan érintheti a környezetbiztonságot a vállalkozások tûzvédelmi feltételeinek elégtelen meghatározása. Egyelõre tisztázatlan a hivatásos tûzoltók részvétele a vállalkozásokban, a tûzvédelmi tervek, szabályzatok elkészítésében.

Mindezekkel együtt a bizottság egyhangú szavazással a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak ítélte. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage