Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Asszony! Ön pontosan, illetve szó szerint idézte a miniszterelnök úr szavait. A miniszterelnök úr azt mondta, hogyha valaki ma Magyarországon az oktatás elsorvasztásáról beszél, akkor nem arról beszél, ami a valós helyzet ma Magyarországon, például az oktatásban, és ilyen értelemben mondta azt, hogy ez bizony izgatás vagy heccelés.

A helyzet ugyanis az, hogy nagyon sokan vannak a szigorodó feltételek miatt nehezebb helyzetben, mint a korábbi idõszakban voltak esetleg, és ennek a következményei megjelennek például az intézmények - így például az iskolák - mûködése esetén is; az intézményfenntartó önkormányzatok bizony kénytelenek áttekinteni, hogy milyen módon tudják a rendelkezésükre álló szûkös kereteket a legjobban felhasználni.

E folyamat kapcsán, éppen helyi döntések következményeként - miután helyben tudják legjobban megítélni, hogy milyen döntések szükségesek ahhoz, hogy az oktatás megfelelõ színvonalú maradjon, és megfelelõ anyagi eszközök álljanak rendelkezésre a mûködtetésre, ilyen esetekben sor kerül idõnként intézmények bezárására is, ami egyrészrõl valóban sajnálatos fejlemény is lehet, másrészrõl viszont szükséges lehet annak érdekében, hogy az, ami viszont megmarad, megfelelõ feltételek mellett mûködjön.

(14.00)

Akik ilyenkor tüntetnek, azok a saját érdekeik érdekében lépnek fel és semmilyen probléma nincs velük. A miniszterelnök az ezekkel kapcsolatos problémák olyan szélsõséges megfogalmazása ellen lépett fel a beszédében, amelyek arról szólnak, hogy itt bárki el szeretné sorvasztani az oktatást. Errõl ugyanis nincs szó. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage