Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Amit ön a piacgazdaság ismérveként felsorolt - nevezetesen az állam szabályozó szerepe, a garantált felvásárlási árak, a mesterségesen alacsonyan tartott fogyasztói árak -, azt úgy hívják, hogy szocialista tervgazdálkodás. Sajnos ennek 1989- ben az ideje elmúlt, a Független Kisgazdapárt hathatós támogatásával is, hiszen egy dolgot vallottuk mind a hatan itt az Országgyûlésben, méghozzá a piacgazdaság megteremtésének az eszményképét, ami fájdalmas és rettenetesen módon szomorú is bizonyos idõszakokban.

(14.10)

Ezt éljük, ezzel nap mint nap szembesülnünk kell, azonban amit a piacgazdaság szélsõségeinek kiküszöbölésére ön is említett, azt úgy hívják, hogy orientált, mesterségesen befolyásolt agrárpiac. Ilyen van. Ilyen van, és Magyarországon is mûködik. Mint ön is tudja, a költségvetési törvény megszavazásánál is - nagyon köszönöm - mintegy 81 milliárd forinttal segítette ezt az ágazatot, hogy a piacgazdaság szélsõségeinek kiküszöbölése érdekében olyan támogatási rendszert tudjunk mûködtetni, amely a termelõhöz juttatja a termelõi támogatásokban azt az összeget, amivel olcsóbban elõ tudja állítani a takarmányt, amely hozzájuttatja a termelõt ahhoz, hogy piacra tudja juttatni a termékeit, és ami természetesen a feldolgozóiparnak is lehetõséget nyújt arra, hogy nemzetközi piacokon versenyképes termékeivel azt a protekcionalizmust, amelyet kénytelen elszenvedni a magyar mezõgazdaság, némiképpen kompenzálja vagy csökkentse.

Mi ebben partnerek vagyunk, partnerek is leszünk. És ha önök úgy döntenek itt valamennyien, hogy ez az összeg kevés, azt én örömmel veszem, és ha azt is megmondják, hogy honnan, annak még kiváltképpen örülni fogok, és akkor az ágazatunkban már valamennyi szereplõnek egy olyan biztonságot tudunk teremteni, ami a piaci kockázatot kizárja. Jelen pillanatban sajnos, még nem tartunk itt. De ha ötletük lesz, akkor azt szeretettel várom. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage