Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Közismert, hogy a kormány tavaszi áremelkedéseket megelõzõ, vasárnapi ülését milyen felfokozott várakozás elõzte meg. Hosszasan találgatta a sajtó, hogy milyen döntések születnek ezen az ülésen, különbözõ számítások jelentek meg, sõt - szokatlan módon - Budapest fõpolgármestere is egy levelet intézett Horn Gyula miniszterelnök úrhoz, amelyben kérte, hogy ne 40 százalékkal emelkedjenek a budapesti távhõszolgáltatás díjai. Csak zárójelben jegyzem meg, persze mindez hitelesebb lett volna, ha elõtte nem emelkedtek volna a budapesti közlekedési tarifák 50 százalékkal, vagy nem került volna sor a szemétszállítási díj bevezetésére.

A különféle találgatások között az is nagy hangsúlyt kapott, vajon lesz-e valamilyen kompenzáció az energiaár-emelkedések következtében. Az egyik napilap úgy fogalmaz, hogy a kormány nem kíván most külön kompenzációt nyújtani, mert úgy tekinti, hogy a kompenzációs lépések már beépültek az idei szociálpolitikai támogatásokba. A kompenzáció kérdését az is indokolttá teszi, hogy a felmérések szerint a magyarországi átlagháztartások kiadásai között jóval magasabb arányt képvisel a különbözõ energiaárakra fordított kiadás, mint a hasonló nyugat-európai háztartásokban.

Kérdezem ezért a tisztelt miniszter urat, hogy tervez-e a kormány valamilyen kompenzációt, tervez-e olyan lépéseket, amelyek megelõzhetik azt, hogy esetleg egy tömeges költségelkerülés, energiaár be nem fizetés történjen meg az országban. Tehát tervez-e bármilyen lépést a kormány annak tekintetében, hogy az idei 18 és 25 százalékos áremelkedéseket valamilyen módon kompenzálni lehessen? Tisztelettel várom a válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage